Marele handbalist Ștefan Birtalan s-a stins din viață la 75 de ani

Autor: Andrei Costanda

Marele handbalist Ștefan Birtalan a murit la vârsta de 75 de ani.

Sursa: Facebook / Steaua București

Ștefan Birtalan, considerat unul dintre cei mai mari handbaliști români, a murit la vârsta de 75 de ani, lăsând în urmă o carieră de excepție marcată de numeroase titluri mondiale și olimpice, atât ca jucător, cât și ca antrenor.

Lumea handbalului românesc este în doliu după dispariția legendarului Ștefan Birtalan, care a murit la vârsta de 75 de ani. Fostul mare sportiv s-a stins din viață în dimineața zilei de luni, la Spitalul Fundeni, după o lungă suferință.

O carieră de excepție în lumea handbalului

Ștefan Birtalan a avut o carieră strălucită, fiind considerat unul dintre cei mai mari handbaliști români din toate timpurile.

De-a lungul carierei sale, a obținut numeroase trofee și medalii, printre care se numără două titluri de campion mondial în 1970 și 1974 și trei medalii olimpice: argint la Montreal în 1976 și bronz la Munchen în 1972 și Moscova în 1980.

În echipa națională a României, Birtalan a fost un veritabil titan, marcând 993 de goluri în 14 ani de activitate. Performanțele sale impresionante i-au adus recunoașterea internațională, iar în 1974 a fost golgheterul Campionatului Mondial cu 43 de goluri.

La nivel de club, Birtalan a fost un pilon de bază pentru Steaua București, echipă cu care a câștigat de 12 ori campionatul național și Cupa Campionilor Europeni în 1977. De asemenea, în 1971, a ajuns în finala aceleași competiții.

Începuturile și cariera de antrenor

Ștefan Birtalan și-a început cariera de handbalist la Minerul Baia Mare, evoluând inițial în campionatul regional.

Ulterior, a promovat în Divizia A, iar din 1970 până în 1985 a jucat la Steaua București, cu o pauză între 1981 și 1983.

După retragerea sa ca jucător, Birtalan a avut o carieră notabilă și ca antrenor. Și-a început activitatea în Italia, ca antrenor-jucător, iar la întoarcerea în România, a fost antrenor secund și principal la Steaua, dar și antrenor coordonator în Qatar. A condus naționala de tineret a României la Campionatul Mondial din 1995, învingând chiar echipa națională a României.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citește și: Scuba Diving în Insulele Galapagos sau cățărare pe munții din Nepal? Care sunt cele mai bune destinații pentru iubitorii de adrenalină

Citește și: A murit Dana Rotariu, soția fostului mare fotbalist Iosif Rotariu: „Din păcate, viața este crudă” Dana suferea de cancer

Distincții și recunoaștere

De-a lungul vieții sale, Ștefan Birtalan a primit numeroase distincții și onoruri. A fost desemnat Maestru Emerit al Sportului și a primit Medalia Națională „Serviciul Credincios” clasa I. Contribuțiile sale la handbalul românesc și internațional rămân un exemplu de excelență și dedicare.

Clubul Steaua a adus un omagiu pe rețelele sociale, descriindu-l pe Birtalan ca pe un „Uriaș”.

„Ne-a părăsit un Uriaș! Drum lin, Ștefan Birtalan!”, a transmis Steaua, pe Facebook, după moartea lui Ștefan Birtalan.

Fiul său, aflat la un turneu de handbal pentru juniori la Suceava, va reveni acum în București pentru a fi alături de familie în aceste momente dificile. Ștefan Birtalan lasă în urmă o moștenire extraordinară și o influență durabilă asupra sportului românesc și mondial.