Marii absenți de la încoronarea regelui Charles al III-lea. România va fi reprezentată de Custodele Coroanei şi de preşedintele Klaus Iohannis

Author: Sara Andreescu
Actualizat: 05 feb 2024, 01:00

Un număr de 2.000 de invitaţi vor asista la încoronarea Regelui Charles al III-lea

Sursa: Instagram buckinghampalace.official

Custodele Coroanei române și președintele Klaus Iohannis se numără printre cei 2000 de invitați care vor asista la încoronarea regelui Charles al III-lea.  

Regele Charles al III-lea va fi încoronat în data de 6 mai la Londra. La ceremonia de încoronare de la Westminster Abbey vor participa 2000 de invitați selectați cu grijă, mult mai puțini decât cei prezenţi la încoronarea reginei Elisabeta a II-a în 1953. 

Citește și: Cum îl văd britanicii pe noul rege, Charles al III-lea. Ceremonia de încoronare are loc pe 6 mai

Cine participă la ceremonia de încoronare a regelui Charles al III-lea 

Potrivit AFP, un număr de 2.000 de invitaţi vor asista la încoronarea Regelui Charles al III-lea, mult mai puţini decât cei 8.000 prezenţi la încoronarea Reginei Elisabeta a II-a în 1953. 

Regele Charles al III-lea va fi încoronat sâmbătă, 6 mai 2023 la Westminster Abbey (în traducere, Abaţia Westminster) care a găzduit aproape toate încoronările, începând din 1066, când, în ziua de Crăciun, a urcat pe tronul Angliei William Cuceritorul.

Aici au avut loc 38 de ceremonii de încoronare, fiind încoronaţi 39 de monarhi. Regele Charles al III-lea devine al 40-lea monarh încoronat aici, iar regina consoartă va fi încoronată alături de acesta.  

Premierul britanic Rishi Sunak şi soţia sa, Akshata Murty, precum şi membri-cheie ai guvernului vor lua parte sâmbătă la ceremonia de la Westminster Abbey. 

Capete încoronate din întreaga lume, printre care Regele Felipe al VI-lea şi Regina Letizia a Spaniei, Prinţul Frederik şi Prinţesa Mary a Danemarcei, Regele Willem-Alexander şi Regina Maxima a Ţărilor de Jos, Regele Philippe şi Regina Mathilde a

Belgiei, Regele Charles al XVI-lea Gustav al Suediei şi fiica sa, Prinţesa Victoria, Prinţul Fuhimito şi Prinţesa Kiko a Japoniei, Prinţul Albert al II-lea de Monaco şi Regele Abdullah al II-lea şi Regina Rania a Iordaniei vor lua parte la ceremonie de încoronare a regelui Charles al III-lea

România va fi reprezentată prin Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei şi Alteţa Sa Regală Principele Consort Radu. De asemenea, va fi prezent şi preşedintele Klaus Iohannis. 

La ceremonia de încoronare va fi prezentă şi preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu. 

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Încoronarea regelui Charles al III-lea: 6 mai 2023, programul complet al festivităților 

Membrii familiei regale vor participa la ceremonie

La ceremonia de încoronare, vor fi prezenți mai mulți membri ai familiei Regelui Charles și a Reginei Consoartă Camilla (75 de ani).

Prințul William și ducesa Kate Middleton, dar și frații regelui, Anne, Prințesa Regală și Edward, Ducele de Edinburgh și prințul Andrew se numără printre cei mai importanți invitați. 

Prinţul Harry, care s-a rupt de casa regală şi a părăsit Marea Britanie în 2020 pentru California, şi-a confirmat prezenţa după luni de negocieri cu Palatul Buckingham. 

Atât nepoții Regelui Charles, cât și cei ai Camillei vor fi prezenți și vor lua parte la ceremonie.

Prințul George, fiul cel mare al lui William și al doilea în linia de succesiune la tron, va fi unul dintre pajii de onoare. Trei dintre nepoții Camillei, Gus și Louis Lopes, Freddy Parker Bowles și strănepotul ei, Arthur Elliot, vor avea același rol și vor face parte din procesiunea prin Westminster Abbey. De asemenea, reginei Camilla i se vor alătura sora sa Annabel Elliot și prietena sa apropiată Lady Lansdowne, în calitate de doamne de onoare. 

Marii absenți de la încoronarea regelui Charles al III-lea 

Preşedintele SUA, Joe Biden, este unul dintre marii absenți de la ceremonia de încoronare a regelui Charles al III-lea. Acesta  va fi reprezentat de soţia sa Jill Biden. Niciodată până acum un preşedinte american nu a mai participat la încoronarea unui monarh britanic, au declarat oficialii de pe ambele maluri ale Atlanticului.

Casa Albă a insistat asupra faptului că absenţa lui Joe Biden, despre care se ştie că este mândru de rădăcinile sale irlandeze, "nu este un semn de dispreţ". Joe Biden a acceptat deja o invitaţie din partea regelui de a efectua o vizită de stat în Marea Britanie. 

 

Meghan Markle, soţia prinţului Harry, va lipsi de la ceremonie. Aceasta va rămâne în California împreună cu cei doi copii ai lor, Lilibet şi Archie, care va împlini patru ani în ziua încoronării. 

Charles al III-lea, în vârstă de 73 de ani, va fi „uns, binecuvântat și consacrat” de către șeful spiritual al Bisericii Anglicane, al cărei guvernator suprem este monarhul. 

Sursă: agerpres.ro; news.ro; click.ro

 

 


Müjde Uzman, care joacă rolul Alev în producția „O dragoste”, apariție uluitoare în mediul online! Iată cum a fost surprinsă de curând celebra actriță!