Marile greșeli pe care le fac șoferii atunci când folosesc aerul condiționat în mașină

Autor: Raluca Ionita
Actualizat: 27 iul 2022, 07:30

Cum se folosește corect aerul condiționat în mașină

Sursa: unsplash.com

Mulți șoferi folosesc aerul condiționat în mașină, dar fac și anumite greșeli. Respectați câteva sfaturi, pentru ca aerul să funcționeze perfect.

Pentru că afară este destul de cald, mersul cu mașina fără aer condiționat poate fi o adevărată provocare. Tocmai de aceea, majoritatea șoferilor apelează la acest aparat, pentru a se simți confortabil în trafic. Aveți însă grijă cum folosiți aerul în mașină, pentru că puteți strica fiabilitatea sistemului de aer condiționat. 

Cum se folosește corect aerul condiționat în mașină

În momentul în care vă achiziționați o mașină, una dintre opțiunile la care sunteți atenți, cu siguranță este și aerul condiționat.

Nu toți șoferii știu însă cum se folosește corect această instalație. 

Sunt mulți oameni care fac greșeli, iar apoi își dau seama că aerul condiționat nu mai funcționează perfect. Puteți avea probleme doar cu eficiența instalației de aer condiționat sau, mai grav, poate fi afectată fiabilitatea sistemului de aer condiționat pe termen lung.

De aceea, nu porniți niciodată mașina, fără să aerisiți înainte. În acest fel, instalația de aer condiționat va funcționa mai eficient.

Trebuie doar să lăsați portierele sau geamurile deschise, pentru câteva minute, pentru ca aerul încins să fie eliminat. Astfel, veți avea răcoare în mașină mult mai repede. 

După ce ați aerisit mașina, porniți funcția de recirculare a instalației de aer condiționat. Dacă veți face asta, interiorul mașinii se va răci imediat. După aceea, puteți dezactiva funcția și să lăsați aerul proaspăt să intre. 

Nu setați o temperatură prea scăzută în mașină, pentru că acest lucru vă poate afecta și sănătatea.

De asemenea, instalația de aer condiționat va funcționa mai greu. 

Dacă aveți un sistem de tip climatronic, o temperatură prea mică va duce la suflarea cu putere a aerului și acest lucru va crea un disconfort. Temperatura ideală pentru interiorul mașinii este cu 6-7 grade Celsius mai mică, față de cea de afară.  

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Greșelile șoferilor, atunci când folosesc aerul condiționat

La fel ca și în cazul aerului condiționat din locuințe, nici atunci când îl folosiți în mașină nu trebuie să lăsați geamurile deschise. Chiar dacă vă place senzația, trebuie să știți că acest lucru va pune o presiune suplimentară pe instalația de aer condiționat a mașinii. 

În cazul în care simțiți un miros neplăcut, atunci când porniți aerul condiționat, înseamnă că instalația de aer are nevoie de o igienizare.

O puteți face cu ajutorul unui spray, special pentru igienizarea aerului. 

Chiar dacă este adevărat că aerul condiționat mărește consumul de combustibil, asta nu înseamnă că trebuie să opriți această funcție, ca să faceți economie. 

Componentele instalației se lubrifiază corespunzător doar dacă aerul condiționat funcționează. În plus, s-a demonstrat faptul că, de exemplu, dacă un șofer are în mașină 35 de grade, va reacționa cu 20% mai greu în trafic. 

În schimb, la o temperatură mai scăzută, de aproximativ 25 de grade, șoferii sunt mult mai atenți. 

Aveți grijă și să întrețineți așa cum trebuie sistemul de aer condiționat. Măcar o dată la doi ani, mergeți la un specialist, care să vă facă o verificare a instalației. 

Cu câteva minute înainte de a ajunge la destinație, nu uitați să închideți aerul condiționat. Apa condensată care se acumulează va avea timp să se evapore, până să opriți motorul mașinii. Astfel, bacteriile și mucegaiul nu au cum să se înmulțească.