Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că uleiul de măsline este extrem de benefic pentru organism. Nu toată lumea știe însă cum trebuie folosit acesta, pentru a nu-și pierde proprietățile.
Cum se folosește uleiul de măsline
Uleiul de măsline este bogat in grasimi monosaturate si este benefic atat in prepararea mancarurilor, cat si in cosmetica.
Pe lângă acizii grași omega 3 și omega 6, acesta conține sodiu, potasiu, calciu, fier, vitamina E, vitamina K, dar și antioxidanți.
Chiar dacă reprezintă un aliment extrem de sănătos, trebuie să fim atenți la modul în care îl folosim. Uleiul de măsline este ideal pentru salate sau pentru prepararea dressingurilor, merge de minune în mâncărurile gătite la abur sau poate fi adăugat în supe.
Aveți grijă să nu gătiți uleiul de măsline la temperaturi foarte ridicate! Acest tip de ulei nu este bun la prăjeli, pentru că poate deveni nociv pentru sănătatea dumneavoastră!
La fel ca și uleiul de cocos sau cel de susan, și uleiul de măsline are un punct de ardere mai scăzut, în comparație cu uleiul de floarea soarelui.
Dar ce reprezintă, de fapt, punctul de ardere? Este momentul în care uleiul începe să se descompună și să-și modifice structura moleculară.
De exemplu, uleiul de floarea soarelui are un punct de ardere de 227 de grade Celsius.
În cazul uleiului de măsline nerafinat, acesta are sub 200.Curiozități legate de uleiul de măsline
Chiar dacă l-ați consumat până acum, cu siguranță sunt anumite detalii pe care nu le cunoașteți, legate de uleiul de măsline.
De exemplu, acesta poate avea culoarea verde maroniu sau chiar galben deschis. Asta depinde de tipul măslinelor, dar și de modul de preparare a uleiului.
Este important de menționat că acest tip de ulei are aceleași proprietăți, indiferent de culoarea lui.100 de mililitri de ulei de măsline au aproximativ 880 de calorii. Nu vă speriați însă, acest ulei reprezintă una dintre cele mai importante surse de grăsimi monosaturate, deci este benefic pentru organism.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Pentru a obține un singur litru de ulei, sunt necesare aproape 10 kilograme de măsline. Nu țineți uleiul de măsline la lumină, pentru că își va pierde proprietățile benefice. De asemenea, nu-l păstrați în sticle de plastic.
În Europa, cea mai importantă țară care produce ulei de măsline este Spania. Pe locul doi se află Italia, iar Grecia este de-abia pe 3.
Cele mai cunoscute soiuri de măsline din care se prepară uleiul sunt: Mission, Manzanillo, Sevillano, Arbequina, Koroneiki, Arbosana, Ascolano, Frantoio, Leccino, Pendolino, Maurino și Coratina.
Pentru a obține un ulei de cea mai bună calitate, acesta trebuie preparat în cel mult 24 de ore de la culegerea măslinelor.
Uleiul de măsline extravirgin este obținut fără niciun fel de tratament chimic. Tocmai de aceea, are cele mai multe proprietăți benefice. Pentru a fi considerat ulei extravirgin, acesta trebuie să aibă acid oleic într-o concentrație mai mică de 0,8%.
De asemenea, uleiul extravirgin se obține prin extragere mecanică. Aceasta se face în două moduri, presare la cald sau presare la rece. Acest din urmă procedeu este și cel mai sănătos, pentru că se păstrează toate calitățile din măsline.
Un alt aspect important este și acela că uleiul de măsline trebuie să fie nerafinat. Acesta este cel mai sănătos, pentru că este varianta brută, mult mai aromată și cu aciditate crescută.
Acesta poate fi folosit în mai multe moduri, nu doar pentru a da gust mâncărurilor. De exemplu, dacă sunteți constipat, puteți să înghițiți seara o linguriță de ulei de măsline.
De asemenea, uleiul de măsline scade colesterolul rău, vă ajută să vă mențineți inima sănătoasă, dar și creierul. În plus, scade și nivelul zahărului din sânge.
Pentru că este bogat în luteină, uleiul de măsline vă protejează pielea de acțiunea radicalilor liberi și vă ajută să vă îmbunătățiți vederea. Vitamina A menține oasele și dinții sănătoși.
Puteți folosi uleiul de măsline și pentru uz extern. Este ideal pentru a reda strălucirea pielii, pentru a o hidrata, pentru a-i reda elasticitatea și pentru a preveni apariția ridurilor. De asemenea, are acțiuni benefice și asupra părului dumneavoastră.