Marine Le Pen obține o mare victorie în ceea ce privește înăsprirea legii imigrației

Autor: Bogdan Frațilă

Parlamentarii de extremă-dreapta din Franța, Raliul Național, susțin că partidul lui Macron ia exemplul lor.

Sursa: PixaBay

Parlamentarii de extremă-dreapta din Franța, Raliul Național, susțin că partidul lui Macron ia exemplul lor.

Parlamentarii de extremă-dreapta din Franța, Raliul Național, susțin că partidul lui Macron ia exemplul lor.

Liderul extremei drepte, Marine Le Pen, a revendicat "o victorie ideologică", deoarece guvernul lui Emmanuel Macron a ajuns la un compromis cu conservatorii de linie dură cu privire la un proiect de lege privind imigrația.

Coaliția centristă a președintelui francez s-a îndreptat marți spre introducerea unui proiect de lege privind imigrația mult mai dur decât era planificat inițial, guvernul acceptând să înăsprească accesul imigranților recent sosiți la ajutoarele de stat.

Propunerile reflectă unele dintre obsesiile de lungă durată ale extremei drepte, inclusiv ideile lui Jean-Marie Le Pen, fondatorul partidului Raliul Național, care a făcut campanie în favoarea unei "preferințe naționale", ceea ce însemna excluderea străinilor de la ajutoarele de stat și de la locuințele sociale.

Macron Vs. Le Pen?

Deși propunerile înaintate de partidul Renaissance al lui Macron nu merg atât de departe, Raliul Național a jubilat pentru decizia guvernului de a face ceea ce ei susțin că este un pas în direcția lor.

"Sub presiunea alegătorilor Raliului Național, acest proiect de lege va înăspri condițiile din jurul imigrației", a declarat Le Pen reporterilor la Adunarea Națională. "Putem saluta un progres ideologic, o victorie ideologică a Raliului Național, pentru că acum va fi gravat în legislație faptul că există o prioritate națională", a spus ea, adăugând că parlamentarii săi vor vota pentru legea de compromis.

După o înfrângere șocantă a proiectului de lege emblematic al lui Macron privind imigrația, săptămâna trecută, când a fost respins de Adunarea Națională fără o dezbatere, guvernul a însărcinat o comisie comună de senatori

și deputați să găsească un compromis. Însă guvernul are nevoie de sprijinul partidului conservator Les Républicains, care a devenit foarte dur în privința imigrației, pentru ca proiectul lor de lege să treacă prin parlament.

Marți, comisia mixtă a ajuns la un compromis asupra unui proiect care este mult mai dur decât cel prezentat inițial de guvern. Acesta include o așteptare obligatorie de cinci ani pentru imigranții non-europeni care nu au un loc de muncă înainte de a solicita alocații pentru locuință și pentru copii.

Cu toate acestea, premierul francez Elisabeth Borne a apărat conținutul proiectului de lege, argumentând că acesta conține unele măsuri progresiste, inclusiv interzicerea plasării imigranților ilegali minori în centre de detenție și proceduri mai ușoare pentru ca lucrătorii fără documente să își obțină actele.

"Încetați să mai faceți sloganuri, să mai luați atitudine și să insinuați că există o asemănare între proiectul nostru de lege și pozițiile extremei drepte", a declarat ea.

"Extrema dreaptă susține preferința națională. Noi credem în integrarea [străinilor] prin muncă."

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Ora bilanțului

Guvernul francez se confruntă cu un test important în ceea ce privește proiectul său de lege privind imigrația, în timp ce încearcă să reprime o extremă dreaptă reînviată și să răspundă la opinia publică înăsprită în ceea ce privește chestiunile legate de migrație și controlul frontierelor. Dar au apărut îndoieli cu privire la capacitatea lui Macron de a guverna Franța după ce o înfrângere în alegerile parlamentare de anul trecut l-a costat majoritatea în Adunarea Națională.

În timp ce unele dintre aceste măsuri au fost introduse într-o serie de alte țări, inclusiv în Marea Britanie, ele sunt considerate de stânga ca fiind în contradicție cu principiile universaliste sacre ale Franței, deoarece introduc o discriminare pe bază de naționalitate.

Atât socialiștii, cât și partidul de extremă-stânga "Franța neînduplecată" au acuzat guvernul că a cedat în fața conservatorilor și a extremei drepte pentru a obține un acord privind imigrația.

Tabăra lui Macron "devine ca Le Pen" și "Raliul Național este încântat că, articol după articol, [centrii] aplică măsurile lui Marine Le Pen", a declarat pentru LCP deputatul de extremă-stânga Danièle Obono.

Ei "au trecut toate liniile lor roșii și acum trec liniile 'Marinei albastre'", a glumit Boris Vallaud, președintele grupului parlamentar socialist, cu referire la prenumele liderului Raliului Național.

Parlamentarii renascentiști au susținut că forțele guvernamentale și cele de opoziție trebuie să ajungă la un acord pe un subiect drag alegătorilor. Migrația a crescut ca subiect de îngrijorare în Franța în sondajele recente.

Dar un proiect de lege de compromis înăsprit riscă să divizeze coaliția lui Macron, cu centriștii de stânga care amenință să nu voteze un proiect de lege mult mai dur.

Marți seară, politicienii care fac parte din coaliția centristă a lui Macron erau așteptați să participe la o întâlnire de urgență cu președintele francez la Palatul Elysée, cu câteva ore înainte de vot.

Adunarea Națională este așteptată să voteze la scurt timp după aceea.

Citește și: Europa cheltuiește milioane de euro pentru a capta carbonul. Unde se va duce acesta?

Citește și: Protestele electorale din Serbia se intensifică la Belgrad

Citește și: De ce suntem constant obosiți în timpul iernii?