Mărirea salariului minim se va dezbate săptămâna viitoare! Între timp, Marcel Ciolacu a anunțat că punctul de amendă rămâne înghețat

Autor: Diana Ghita

Ce se va întâmpla cu salariul minim

Sursa: Facebook Marcel Ciolacu; Unsplash

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că salariului minim se va majora la 3.700 de lei, de la data de 1 iulie. Deși era stabilit ca respectiva măsură să se adopte în cursul acestei săptămâni, acest lucru a fost amânat pentru săptămâna viitoare.

Hotărârea de Guvern privind creșterea salariului minim va fi adoptată în ședința de Guvern care se va ține săptămâna viitoare. Până atunci, premierul Marcel Ciolacu a afirmat că, deși salariul minim va fi majorat, punctul de amendă nu va fi ajustat în consecință.

Cu cât va crește salariul minim

Odată cu adoptarea măsurii de majorare a salariului minim, Guvernul trebuie să clarifice situația salariaților din agricultură și construcții, care primesc salarii minime diferențiate.

Deși creșterea salariului minim va intra în vigoare de la 1 iulie, nu a fost luată încă o decizie pentru angajații din aceste domenii specifice.

În agricultură, salariul minim va crește de la 3.400 lei la 3.700 lei, în timp ce pentru sectorul construcțiilor salariul va rămâne la 4.500 lei. Anunțul premierului Ciolacu a provocat tensiuni în coaliție, deoarece acesta a făcut declarațiile fără consultări prealabile cu colegii de guvernare.

Premierul a susținut că decizia a fost luată pe 15 decembrie în cadrul Coaliției și că nu își amintește să fi existat altă hotărâre.

Citește și: Salariul minim ar putea să crească cu 273 de lei! Varianta propusă de antreprenori pentru creșterea salariul minim

Surse din partidul liberal au declarat, pentru Digi24, că nu se opun creșterii salariului minim, dar consideră că ar fi trebuit să fie discutată cu Patronatele.

Ei au subliniat, de asemenea, că problema principală o constituie cheltuielile bugetare, care trebuie reduse, deoarece diferența dintre venituri și cheltuieli este de 10%.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

La ce alte măsuri s-a gândit Marcel Ciolacu

Surse guvernamentale au dezvăluit, pentru stiripesurse.ro, că premierul Marcel Ciolacu a luat două decizii majore legate de creșterea salariului minim. Prima prevede ca facilitatea scutită de taxe să se mărească de la 200 la 300 de lei, ceea ce va permite angajaților să păstreze o parte mai mare din salariu.

A doua se referă la punctul de amendă, care reprezintă 5% din salariul minim brut pe țară. Acesta va rămâne înghețat și nu va crește odată cu salariul minim. În același timp, Guvernul lucrează la implementarea salariului minim european în România, o măsură ce urmează să fie adoptată până la sfârșitul anului 2024. Această măsură va duce la o nouă majorare a veniturilor.

Citește și: Câți bani ar primi românii în plus dacă plafonul de impozitare al pensiilor și al salariilor ar fi modificat: ”Trebuie să creștem puterea de cumpărare!”

Întrebat, recent, despre cele două măsuri pe care s-a gândit să le adopte odată cu majorarea salariului minim, Marcel Ciolacu, citat de Agerpres, a răspuns: „Lăsaţi-mă să iau decizia împreună cu domnul ministru al Finanţelor, astfel încât tot să fie sustenabil. Este o discuţie, o solicitare a IMM-urilor, am spus, din întâlnirea cu IMM-urile şi cu patronatele, că iau în considerare această solicitare, ţinând cont că ea va fi până pe data de 31 decembrie”.