Marius Budăi a spus cu cât vor crește pensiile în România. Majorarea va avea loc de la 1 ianuarie 2023

Author: Andreea Buinoschi
Actualizat: 26 aug 2022, 12:04

Marius Budăi a spus cu cât vor crește pensiile în România

Sursa: Istock

Marius Budăi a spus cu cât vor crește pensiile în România. Majorarea va avea loc începând cu data de 1 ianuarie 2023, iar anunțul a fost așteptat de toți pensionarii.

Marius Budăi a spus cu cât vor crește pensiile în România. Joi, 25 august, ministrul Muncii a făcut anunțul mult așteptat și recunoaște că situația „este un pic mai complicată din punct de vedere tehnic”.

Cu cât vor crește pensiile în România

Marius Budăi, ministrul Muncii, a spus ieri, 25 august, la Antena 3, conform libertatea.ro, că pensiile vor fi majorate cu rata inflației. Mai exact, este vorba de rata inflației din anul 2021.

„Chestiunea este un pic mai complicată din punct de vedere tehnic, dar noi vom face mai mult decât spune legea. Și aici, când se va lua decizia în coaliție, este atributul liderilor coaliției să anunțe. Eu vă spun doar legal.

Dacă ar fi să dăm doar rata inflației, rata inflației pentru anul 2022 o să o cunoaștem abia la sfârșitul primului trimestru din 2023, de aia în Legea 263, legea pensiilor, se spune că se merge pe o rată a inflației din anul 2021, care era mult mai mică decât ce este

acum. Nu vreau să intru în cifre, pentru că nu vom face acest lucru. Nu vom merge pe o majorare mai mică”,
a spus Marius Budăi.

Citeste si: Cum poți retrage banii din Pilonul 2 de pensii și ce poti face cu banii

În acest moment, România se confruntă cu o rată a inflației de 15%, iar, în anul 2021, aceasta era de doar 5,1%, conform Institutului Național de Statistică.

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

Pensiile sub 3.000 de lei ar putea deveni neimpozitabile

Coaliția ia în calcul ca pensiile care sunt sub 3.000 de lei să nu mai fie impozitate, iar decizia finală ar putea să fie luată în viitorul apropiat. În momentul de față, neimpozitate sunt doar pensiile sub 2.000

de lei.

Așadar, pensionarii care au venituri sub 3.000 de lei ar putea să primească în plus 10% din pensie.  Cel mai probabil, dacă se va decide implementarea acestei decizii, va intra în vigoare tot din anul 2023.

Nicolae Ciucă susține că PNL a propus ca pensiile sub 3.000 de lei să nu mai fie impozitate, iar această măsură va fi discutată în Coaliție.

Dacă acest lucru va fi aprobat, plafonul actual de 2.000 de lei va fi extins.

„Această propunere de neimpozitare a pensiilor sub 3.000 de lei a fost discutată, vom merge cu ea în Coaliție.

Citeste si: Motivul ridicol pentru care au fost blocate 10.000 de carduri sociale. Beneficiarii au crezut că pot fenta statul

Am discutat cu președinții filialelor judeţene pentru desfăşurarea unor acţiuni concrete la nivelul UAT pentru a beneficia de absorbţia unor sume mari din fonduri europene, atât fonduri de coeziune, PNRR, cât

şi cadrul financiar multianual 2021- 2017.

Avem nevoie de stabilitate şi asigurarea unui cadru financiar consolidat care să devină atractiv pentru investiţii”, a spus Nicolae Ciucă, conform romaniatv.net.