Marius Budăi, ministrul Muncii, susține că Guvernul trebuie să rezolve problema salariilor, iar adoptarea salariului minim european este singura modalitate. Acesta a specificat că, dacă măsură nu va fi adoptată, toată „resursa umană” din România va pleca.
Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „România la Raport”, difuzată la România TV. De asemenea, Marius Budăi a făcut declarații și despre modul în care urmează să fie calculat salariul minim european.
Marius Budăi susține că a tras semnalul de alarmă încă din anul 2019
„Până la urmă, vorbim de relaţia angajat-angajator. Am făcut din 2019 apeluri către mediul de afaceri, dacă nu o să ne aplecăm cu mai multă atenţie faţă de resursa umană, o să o pierdem pe toată din ţară.
Se discută despre două indicatoare importante. Unul ar fi 50% din salariul mediu brut şi 60% din salariul median, atunci ar trebui să vedem exact cum se va transpune directiva în ţara noastră.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Până la urmă, acum este 2550 de lei. Avem deja salarii diferenţiate. 3.000 de lei în construcţii şi în agricultură. Cred că uşor-uşor asta nu se va transpune peste noapte. Prin discuţiile pe care le vom purta cu sindicatele şi patronatele, cu siguranţă că vom ajunge la o formulă”, a spus Marius Budăi, relatează romaniatv.net.
Marius Budăi a vorbit despre condițiile în care românii muncesc în Germania
Marius Budăi a vorbit despre întâlnirea pe care a avut-o cu reprezentanții Faire Mobilitat Berlin și cei ai Arbeit und Leben Berlin. Aceștia au vorbit despre condițiile în care românii muncesc în Germania.
„Mi-am întocmit un plan de a vizita mai multe ţări pentru a vedea exact condiţiile. E extrem de important dacă nu putem măcar îi avem acasă, să vedem să ne interesăm de soarta lor unde lucrează.
Am văzut un complex unde sunt cazaţi la o fermă de căpşuni. Am fost astăzi şi la un abator. Românii au drepturi. Cred că cel mai important ce am putea face pentru cetăţenii noştri e să-i conştientizăm că sunt cetăţeni europeni şi au drepturi, bineînţeles şi au şi obligaţii.
În Germania, românii sunt cetăţeni europeni şi au drepturi şi obligaţii. Trebuie să avem o relaţie corectă unii cu alţii. Ăsta e rolul meu aici. Am fost să văd condiţiile de lucru şi de cazare. Le-am dat mesaje mai ales cum se pot informa asupra condiţiilor de lucru înainte de a semna un contract.
Ceea ce este foarte important de menţionat este dorinţa autorităţilor din Germania de a ajuta şi de preveni tot felul de mesaje pe care le-am primit acum doi ani de la cetăţenii noştri (despre abuzuri)”, a mai adăugat Marius Budăi.