Marius Budăi, despre îngheţarea veniturilor: "Trebuie să spunem şi adevărul"

Autor: Marina Ionescu
Actualizat: 09 feb 2023, 10:35

Ministrul Muncii a vorbit despre planul Guvernului. Iată ce a declarat Marius Budăi despre îngheţarea veniturilor.

Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Marius Budăi, a vorbit, duminică seară, 8 mai, în cadrul unei emisiune TV, că Guvernul de la București nu intenționează să înghețe veniturile, subliniind faptul că „suntem într-o situație delicată”.

Citeste si: Pensii 2022. Cât costă 6 ani de vechime în muncă

Marius Budăi, despre îngheţarea veniturilor

Marius Budăi a mărturisit că Guvernul de la București trebuie să explice ce s-a întâmplat în 2020 şi 2021, când datoria publică fost ridicată spre 49%.

„Suntem într-o situaţie într-adevăr delicată.(..) Trebuie să spunem şi adevărul, să clarificăm ce s-a întâmplat în 2020 şi 2021, când datoria publică fost ridicată de la 35% la undeva spre 49%.(..) Suntem datori să amintim adevărul. Nu suntem într-o situaţie normală, nu ne gândim la îngheţări de venituri, avalanşa preţurilor din energie este foarte mare, după o liberalizare care nu a avut nicio legătură cu un act de guvernare normal”, a declarat Marius Budăi, duminică seară, la Antena 3.

Citeste si: Vești bune pentru pensionari! Pensiile minime ar putea crește până la 2.500 de lei. Anunțul făcut de ministrul Muncii, Marius Budăi

Mai mult, ministrul a adăugat că oficialii români implementează acum programul „ Sprijin pentru România ” şi se emit acte normative atât în Parlamentul României, cât şi în Guvernul de la București, astfel încât acest pachet să funcţioneze optim.

„Ne-am dorit un program care să fie împărţit într-un mod echilibrat în nevoia de a sprijini categoriile cele mai vulnerabile de cetăţeni din România în această perioadă grea, dar şi de a sprijini mediul de afaceri în primul rând pentru a-şi apăra locurile de muncă.

Am un crez, cea mai bună protecţie socială este un loc de muncă. Atunci este necesar să sprijinim mediul de afaceri să-şi apere în primă fază locurile de muncă, dar să încurajăm şi crearea altor locuri de muncă.

De exemplu, mă gândesc la sprijinul pentru agricultori. Vor primi acea primă de 10% din valoare pentru a-i încuraja să-şi vândă produsele aici în România şi să creem procesare aici în România, să avem produs finit în România, nu să exportăm materie primă”, a declarat Marius Budăi, duminică după-amiază, la România

TV.

„Ne dorim să prevenim abandonul şcolar”

De asemenea, Marius Budăi a oferit noi detalii despre ajutorul social destinat copiilor din familii sărace pentru a preveni abandonul școlar.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

„Despre vouchere, la sfârşitul lunii aprilie prima categorie de vouchere a fost implementată şi trimisă către inspectoratele şcolare care le vor distribui către copiii care încasează bursă de sprijin social.

Vreau să vă spun că avem deja un număr de 245.018 de copii care vor primi aceste carduri pentru sprijinul educaţional. Ne dorim prin această măsură să prevenim abandonul şcolar acolo unde familiile în dificultate se confruntă cu greutăţi şi ar putea apărea acest abandon şcolar”, a explicat ministrul Muncii și Solidarității Sociale.

Citeste si: Pensii majorate din banii pe gaze! Anunțul făcut de ministrul Muncii: "De ce românii trebuie să fie saraci"

„O altă măsură care este implementată este distribuirea pentru un număr de aproximativ 1,2 milioane de cetăţeni români a acelor pachete de alimente, pachete care conţin făină de grâu, mălai, paste făinoase, zahăr, orez, conservă din carne de vită, conservă din carne de porc, conservă din pate de ficat, compoturi şi gemuri.

Toate aceste sunt în unităţi de ambalaj, ambalate astfel încât să nu fie probleme cu transportul şi cu siguranţa alimentului. 1,2 milioane de persoane cu venituri mici beneficiază semestrial de aceste pachete de alimente”, a adăugat Marius Budăi.

În plus, ministrul Muncii a declarat că guvernanții români pregătesc un tichet special pentru familiile monoparentale, care sunt afectate de criza economică. 

„O altă măsură pe care ne gândim să o implementăm în colaborare cu Ministerul Fondurilor şi Proiectelor Europene este un proiect de OUG pe un tichet social pe suport electronic pentru cuplul mamă-copil, pentru cele mai defavorizate cupluri mamă-copil. Este o altă măsură din acest program.

Şi săptămâna acesta am lucrat împreună cu ministrul Marcel Boloş la cealaltă categorie de vouchere care vor fi acordate tot pe suport electronic a căror act normativ suntem şi acum în construcţia acestui proiect de OUG care să prevadă acest lucru şi să intre în vigoare de la 1 iunie, anume acel sprijin pentru alimente în valoare de 50 de euro la două luni.

E ideea noastră principală acum. Decizia va fi luată în coaliţie tot pe suport electronic”, a afirmat Marius Budăi.

„În Parlamentul s-au mai rezolvat alte măsuri din acest pachet, mă refer la posibilitatea mediului de afaceri de a majora netul la salariul minim, acolo unde îşi permit, cu până la 200 de lei care să nu fie taxaţi de stat.

Salariul minim în agricultură, pe modelul salariului minim din construcţii. Se lucrează la acele măsuri pentru a sprijini mediul de afaceri care va suferi din cauza restricţiilor impuse şi a războiului din Ucraina şi din cauza faptului că lanţul de aprovizionare va fi întrerupt. Suntem în dinamică şi practic lucrăm să implementăm ceea ce am promis”, a concluzionat social-democratul.