Marius Budăi: „În acest moment nu există niciun pericol cu majorarea pensiilor de la 1 ianuarie”. Cu cât vor crește pensiile în 2023

Author: Cristina Mocanu
Actualizat: 21 aug 2023, 01:20

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a afirmat că nu există niciun pericol cu majorarea pensiilor de la 1 ianuarie.

Sursa: https://www.mediafax.ro/

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat că nu există niciun pericol cu majorarea pensiilor de la 1 ianuarie

Potrivit digi24.ro, Ministrul Muncii, Marius Budăi, a afirmat că nu există niciun pericol cu majorarea pensiilor de la 1 ianuarie.

Cu ce procent vor crește pensiile din ianuarie 2023

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a vorbit despre creșterea pensiilor declarând că nu există niciun pericol cu majorarea pensiilor de la 1 ianuarie, dar că pericolul vine în majorările ulterioare.

Citește și: Ce se va întâmpla cu pensiile românilor din 2023. Marcel Ciolacu anunță când va fi luată decizia privind majorările de la 1 ianuarie

Marius Budăi a fost întrebat dacă se va mai încerca renegocierea pragului de 9,4% din PIB pentru pensii, în condițiile în care mesajul de la Comisia Europeană a fost că nu s-ar putea întâmpla acest lucru, iar acesta a declarant că: „În acest moment nu există niciun pericol cu majorarea pensiilor de la 1 ianuarie, însă, pericolul vine ulterior în majorări ulterioare

şi mai ales în rezolvarea inechităților din sistem, acolo unde avem nevoie de un impact bugetar. Însă ceea ce a venit acum scris, a venit scris de către nişte funcționari din cadrul Comisiei Europene, care nu puteau scrie altfel pentru că acum discuția politică finală nu este terminată”. Acesta a ținut să precizez că o asemenea măsură nu există în niciun stat al Uniunii Europene. „Nu există în niciun stat membru al Uniunii Europene așa ceva şi nici într-un PNRR al unui stat membru așa ceva. Există doar raportări din punct de vedere statistic, nu o plafonare la un anumit procent şi mai ales până când, pentru 50 de ani de acum încolo”, a mai declarat ministrul Muncii. Marcel Ciolacu, președintele PSD a declarat vineri, 18 noiembrie, că, în cazul în care nu va putea fi scos sau înlocuit acel plafon pentru pensii de 9,4% din PIB prevăzut în PNRR, atunci majorarea pensiilor care va avea loc 1 ianuarie 2023 va fi şi ultima.
El a comentat că Nicolas Schmit, comisarul european responsabil pentru locuri de muncă şi drepturi sociale i-a transmis personal că susține scoaterea acestui procent.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat că nu există niciun pericol cu majorarea pensiilor de la 1 ianuarie
[Sursa: https://www.mediafax.ro/]

Citește și: Creșterea tuturor pensiilor cu 15% în 2023. Propunerile PNL de majorare a pensiilor

Acesta a specificat că "În primul şi în primul rând, după cum bine știți, sunt președintele Camerei, nu prim-ministrul. Din mai, puteți să mă întrebați direct şi de atribuțiile prim-ministrului. În al doilea rând, cred că cel mai ușor în politică atunci când faci greșeli este să vii în fața românilor şi să recunoști aceste greșeli. Nu PSD a trecut în PNRR un procent de 9,4%, când media UE este de 12%. Din punctul meu de vedere şi am văzut recomandările făcute în studiul făcut de Banca Mondială, acest 9,4% este de a fi scos din PNRR. Am văzut recomandarea Băncii Mondiale în ceea ce privește pensiile de serviciu pentru militari. Noi facem parte din NATO. Toată țările membre NATO au pensii de serviciu la militari. Cu alte cuvinte, aceste lucruri trecute de către Guvernul de dreapta, din care, asta este PNL a făcut parte, cred că avem o datorie acum comună de a îndrepta şi de a scoate acest 9,4%. Din discuțiile mele persanele cu comisarii social-democrați şi comisarul european pentru muncă, domnul Schmit, este din familia S&D, eu personal am susținerea domniei sale că acest procent va fi scos".

Plafonul de 9,4% din PIB pentru pensii, prevede adoptarea unei noi legi privind sistemul public de pensii care să înlocuiască actuala lege a pensiilor.