Marțea Seacă din Săptămâna Patimilor este prăznuită la data de 30 aprilie 2024, în calendarul ortodox. Este ultima zi în care se spală

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 29 apr 2024, 21:07

Marțea Seacă din Săptămâna Patimilor este prăznuită la data de 30 aprilie 2024, în calendarul ortodox

Sursa: doxologia.ro

Ce pildă este amintită la denia de la data de 30 aprilie și ce este bine să faci în Marea Marți din Săptămâna Patimilor?

Află ce sărbătoare este în calendarul ortodox pe 30 aprilie 2024! Data la care Biserica Ortodoxă amintește pilda celor 10 fecioare, din care oamenii învață să trateze cu milostenie perioada postului.

Rugăciunea pentru luminarea minții pe care este bine să o rostești pe 30 aprilie!

Calendar ortodox 30 aprilie 2024

Sărbătoare 30 aprilie. Pilda celor 10 fecioare este rostită în fiecare an în Marțea Mare anul acesta fiind la data de 30 aprilie, în calendarul ortodox.

În perioada Săptămânii Patimilor, preoții citesc diferite pilde în biserică, ce sunt cunoscute adesea sub numele de denii. În Marea Mare sau Seacă, așa cum este cunoscută de către credincioși, se citește pilda celor 10 fecioare. În această pilă, 5 dintre cele fecioare sunt „înțelepte”, în timp ce celelalte 5 sunt „neînțelepte”.

Cu toate acestea, cele 10 fecioare se pregăteau de așa numita „nuntă”, ce face referire la întâlnirea cu Iisus Hristos, ce este un eveniment grandios, pentru care cele 10 fete se pregăteau minuțios.

În această pildă, Hristos de denumește singur „mire”, iar Sfinții Apostoli sunt denumiți „prietenii mirelui”. 

Citește și: Săptămâna Patimilor în 2024. Ce semnificație are fiecare zi din Săptămâna Mare

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Pentru a se pregăti așa cum se cuvine pentru așteptarea „mirelui”, cele 10 fete trebuiau să aibă pregătite câte o candelă, însă 5 dintre acestea au avut candelele pline cu ulei, în timp ce restul nu au avut deloc ulei în candelă. Prin intermediul acestei pilde se face referire la cele două categorii de oameni, cei ce au credință față de Dumnezeu și cei ce nu au. Deoarece nu au avut ulei în candelele lor, acestea s-au stins, ce este echivalent credința ce nu este suficient de puternică, potrivit crestinortodox.ro

Tradiții și obiceiuri pentru Marțea Seacă

Marțea Seacă este a doua zi din Săptămâna Deniilor și este considerată de către credincioși ultima zi în care gospodinele pot spăla și călca, de altfel este și ultima zi în care bărbații pot munci câmpul. Potrivit tradițiilor, în Marțea Mare este bine ca bărbații să își ajute femeile în treburile casnice pentru a avea parte de noroc pe tot parcursul anului.

„Se poate în schimb aspira, da cu matura, se spală geamuri și se fac treburile grele din curte și grădină. Este chiar recomandat să se facă aceste treburi, pentru că, după această zi, gospodinele nu mai au voie să spele și să calce în zilele următoare ”, a declarat cercetătorul etnografic Sorin Mazilescu, potrivit adevarul.ro.

Sărbătoare  aprilie

Canon de rugăciune pentru Marțea Seacă prăznuită pe 30 aprilie

„Doamne Dumnezeul meu! Osândit stau înaintea Feţei Tale celei Sfinte, şi-mi mărturisesc nevrednicia, neputinţa şi sărăcia mea cea mare. Pentru aceasta mă rog Ţie, o, Izvor dulce şi noianul îndurării, deschide stavilele cerului şi plouă asupra mea bunătăţile îndurării Tale, pentru ca să pot scoate lacrimi, să plâng, să spăl şi să curăţesc sufletul meu de întinăciunea păcatelor, cu căinţă tare şi adevărată.

Şi ca să-mi dai acest Dar, Stăpâne, pun mijlocitor pe Înaintemergătorul Ioan, către care zic: O, învăţătorule al credinţei şi mărite Proorocule, care eşti mai mare decât toţi proorocii, precum Însuşi Fiul lui Dumnezeu te-a numit în Sfânta Evanghelie, tu, care ai arătat poporului pe Stăpânul Hristos, tu, care L-ai botezat în Iordan şi ai văzut cerurile deschizându-se, tu, care ai auzit glasul Părintelui Ceresc şi ai văzut pe Duhul Sfânt ca un porumbel pogorându-se peste El. Rogu-te, ajută-mi cu mijlocirea ta, tu, care stai în cer înaintea judecătorului Veşnic, şi fă să se îndure de mine, că ai multă îndrăzneală înaintea Lui.

Întinde mâna aceea, cu care L-ai botezat şi strică cugetele mele cele rele, şi mă întăreşte să-mi petrec viaţa pe calea cea bună a lui Dumnezeu. O, Proorocule! Luminează-mi mintea cu poruncile Domnului, ca să le ţin minte şi să le păzesc, până la capătul vieţii mele. Şi să stai lângă mine în ora morţii mele, să ma duci pocăit înaintea Stăpânului meu, Dumnezeu.

Roagă-te încă şi pentru toată lumea, ca Dumnezeu să dea ajutor creştinilor, şi celor vii şi celor răposaţi, şi să-i odihnească de nevoile cele multe, să le dea toate cele de trebuinţă şi să-i învrednicească Împărăţiei Sale. Amin.”