Potrivit adevărul.ro, creștinii ortodocși vor începe Postul Crăciunului care va dura 40 de zile.
Marți, 15 noiembrie, începe Postul Crăciunului 2022
Începând de marți, 15 noiembrie, timp de 40 de zile, creștinii ortodocși vor intra în Postul Nașterii Mântuitorului Iisus Hristos.
Conform calendarului creștin-ortodox, luni, 14 noiembrie este lăsata secului, acest lucru reprezentând ultima zi înainte de începerea Postului Nașterii Domnului.
Postul Crăciunului este considerat primul post din anul bisericesc și ultimul din anul civil. Potrivit rânduielilor bisericești, aflăm că se lasă sec în ziua de 14 noiembrie, dar când această dată cade într-o zi de post, miercurea sau vinerea, se lasă sec cu o zi înainte.
Acest post durează până pe data de 24 decembrie. Prin durata sa de 40 de zile, acesta amintește de postul lui Moise ținut pe muntele Sinai, când acesta aștepta cuvintele lui Dumnezeu scrise pe lespezile de piatră ale Tablelor Legii. Conform legilor ortodoxe, pe durata postului, miercurea li vinerea nu se consumă ulei și alcool. Dacă în această perioadă este sărbătorit un Sfânt se va face dezlegare la pește.
Biserica Ortodoxă a rânduit ca în perioada cuprinsă între 21 noiembrie, odată cu Sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în Biserică, și până pe data de 20 decembrie, sâmbăta și duminica, creștinii vor avea dezlegare la pește.
Zilele din anul acesta în care este dezlegare la pește sunt: 21 noiembrie (Intrarea Maicii Domnului în Biserică), 23 noiembrie (Sfântul Antonie de la Iezerul Vâlcii), 25 noiembrie (Sfânta Muceniță Ecaterina și Sfântul Mercurie), 27 și 28 noiembrie (sâmbăta și duminica), 30 noiembrie (Sfântul Apostol Andrei), 4 decembrie (Sfânta Varvara), 5 decembrie (Sfântul Sava cel Sfințit), 6 decembrie (Sfântul Ierarh
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
Cea mai aspră zi de postire este în ajunul Crăciunului
Cea mai aspră zi de postire este data de 24 decembrie, în Ajunul Crăciunului, iar dezlegarea la alimentele cu conținut de origine animală se va face începând cu ziua de 25 decembrie.
Potrivit rânduielilor bisericești, postul este văzut drept o abținere de la alimentele de origine animală, dar și de la gândurile și faptele rele, având în vedere că postul trebuie să fie atât fizic, cât și spiritual.
Rânduielile liturgice specifice Postului Cr ăciunului
În timpul Postului Nașterii Domnului, începând cu data de 21 noiembrie, sunt introduse în cadrul Slujbei Utreniei, Catavasiile Nașterii Domnului, care se cântă până în data de 30 decembrie inclusiv. În această perioadă, la Ceasuri și Pavecerniță nu sunt cântate stihiile și nici troparele, ci toate sunt rostite. Dacă ajunul Crăciunului cade sâmbăta sau duminica, slujba Ceasurilor Împărătești se mută in vinerea dinainte, aceasta zi devenind aliturgică.
Daca ajunul Crăciunului va fi sâmbăta sau duminica, in ziua de ajun se va oficia Liturghia Sfântului Ioan Gura de Aur, iar in ziua Crăciunului - Liturghia Sfântului Vasile cel Mare unita cu Vecernia.
În toată această perioadă, creștinii se vor abține de la mai multe lucruri, nu doar de la mâncarea de dulce. Conform tradiției aceștia se duc la biserică și se împacă cu persoanele certate.