Mărțișoarele și florile, interzise în școli anul acesta! Anuntul facut de Ministerul Educatiei!

Autor: Marina Ionescu
Actualizat: 24 feb 2021, 13:08
Mărțișoarele și florile, INTERZISE de 1 și 8 Martie în școli

Anul acesta, ca urmare a restricțiilor impuse de pandemia Covid-19, în școli și grădinițe sunt interzise mărțișoarele și florile.

Anul acesta, mărţişorul şi florile dăruite la început de primăvară, învăţătoarelor şi profesoarelor, rămân doar amintire. Un ordin comun al ministerelor Educaţiei şi Sănătăţii prevede că, în şcoli, este interzis schimbul de obiecte persoanale, din motive de siguranţă sanitară. 

Citeste si: Mărțișor 2021. Cele mai frumoase cadouri de 1 martie

Fără mărțișoare și flori în școli de 1 și 8 Martie

Elevii nu vor mai putea duce la școală mărțișoare și flori de 1 și 8 martie. Interdicția care privește „schimbul de obiecte personale” este prevăzută în ordinul comun al miniștrilor Educației și Sănătății și nu prevede excepții.

Elevii nu mai pot oferi în acest an nici mărțișoare, nici flori.  „În anii trecuţi ofeream chiar două la fiecare fată, erau 20 de mărtişoare pentru toate fetele, pentru nişte fete erau nişte mărtişoare speciale, pentru altele unele normale.

Făceam chiar concursuri cine primeşte mai multe mărtişoare, fetele aşa făceau”, 
povestește David, un elev.

Potrivit Ordinului pentru aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2, "este interzis schimbul de obiecte personale".

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citeste si: Ce flori se dau de 1 și 8 Martie și ce simbolizează acestea

 „  Trebuie să avem în vedere că anul ăsta pe locul 1 este siguranţa noastră, a tuturor.  Nu putem să ne imaginăm că vom impune reguli de genul ofer un mărţişor cu mănuşa chirurgicală în mâna sau dezinfectează-l înainte”,  a declarat Sorin Ion, secretar de stat Ministerul Educației.

„  Nu sunt de acord cu oferirea de mărtişoare. Am putea să trecem peste. Din motive de siguranţă? Da, din motive de siguranţă, nu este indicat”,  a mai adăugat acesta. 

Peste 800 de elevi și 600 de profesori, confirmați cu SARS-CoV-2

La  două săptămâni după redeschiderea școlilor, mai mult de 800 de elevi și peste 600 de profesori au fost confirmați cu SARS-CoV-2.

Cifrele sunt în creştere faţă de ultima raportare, de miercuri. Atunci, erau confirmate 600 de cazuri de COVID-19 la copii şi 472 la angajaţi, iar 542 de clase aveau activitatea suspendată.

Citeste si: Vine valul trei al pandemiei de coronavirus! Raed Arafat: "Mulți cred că s-a terminat!"

Ce se întâmplă în cazul apariției unor cazuri de COVID în școală

Potrivit ordinului comun al miniștrilor Educației și Sănătății, suspendarea cursurilor în unitățile de învățământ preuniversitar/conexe se dispune în următoarele situații:

  • a) La apariția unui caz confirmat de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o grupă de învățământ preșcolar sau clasă de învățământ primar. În această situație se suspendă cursurile grupei sau clasei respective pentru o perioadă de 14 zile. În situaţia în care în aceeaşi sală cursurile sunt organizate în schimburi, se vor suspenda doar cursurile pentru clasa în care a fost confirmat cazul de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2, urmând ca elevii din schimbul următor să îşi desfăşoare cursurile, după finalizarea procedurilor de dezinfectare a sălii de clasă.
  • b) La apariţia unui caz confirmat de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o clasă de învățământ gimnazial, liceal, profesional și postliceal se efectuează ancheta epidemiologică și testarea contacților acestuia. Conducerea unității de învățământ va decide în urma consultării DSP/DSPMB dacă se impune carantinarea celor care fac parte din aceeași clasă sau suspendarea cursurilor, după caz.
  • c) La apariţia a două cazuri confirmate de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o clasă de învățământ gimnazial, liceal, profesional și postliceal, se suspendă cursurile clasei respective pentru o perioadă de 14 zile. În situaţia în care în aceeaşi sală cursurile sunt organizate în schimburi, se vor suspenda doar cursurile pentru clasa în care a fost confirmat cazul de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2, urmând ca elevii din schimbul următor să îşi desfăşoare cursurile, după finalizarea procedurilor de dezinfectare a sălii de clasă.

Citeste si: Coronavirus în România, 23 februarie 2021. Câte cazuri noi au fost raportate în ultimele 24 de ore? Bilanțul pe județe și numărul de teste efectuate

  • DSP/DSPMB va efectua ancheta epidemiologică, va stabili contacții direcți ai cazurilor confirmate și va decide împreună cu conducerea unității de învățământ dacă se impune carantinarea celor care nu fac parte din clasa la care s-au suspendat cursurile, inclusiv a personalului didactic/nedidactic/auxiliar.
  • La apariţia cazurilor de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 în rândul cadrelor didactice, didactice auxiliare sau nedidactice, acestea au obligaţia de a anunţa conducerea unităţii de învăţământ care va informa DSP/DSPMB. DSP/DSPMB, în urma anchetei epidemiologice, va stabili care sunt contacții direcți ai acestora și va decide împreună cu conducerea unității de învățământ dacă se impune suspendarea activităților didactice la nivelul unității de învățământ. Măsura suspendării este dispusă prin hotărârea comitetului judeţean pentru situaţii de urgenţă/Comitetului Municipiului Bucureşti, la propunerea conducerii unității de învățământ/instituției conexe, cu avizul ISJ/ISMB și al DSP/DSPMB.
  • În aceste situații procesul de învățământ continuă în sistem online.