Mărțișor - 1 Martie 2023: Ce nu este bine să faci în această zi? Aduce mare ghinion

Autor: Sara Andreescu
Actualizat: 01 mar 2023, 10:01

Ce nu e bine să faci pe 1 Martie, de Mărțișor

Sursa: freepik.com

1 Martie 2023, ce nu este bine să faci în această zi? Evită aceste activități în ziua de Mărțișor, deoarece aduc ghinion!

1 Martie 2023. Tradiții și obiceiuri populare în ziua de Mărțișor, cel mai drag vestitor al primăverii. Ce nu este bine să faci de 1 martie, la început de primăvară? Superstiția spune că asta va aduce doar ghinion.

Tradiții și obiceiuri de Mărțișor 

Mărțișorul reprezintă unul dintre cele mai cunoscute și îndrăgite simbolului ale sosirii primăverii, anotimpul speranței și al renașterii.

Oferit fetelor și femeilor pe data de 1 Martie, dar și bărbaților, în unele zone din Bucovina și Moldova, mărțișorul aduce bucurie și zâmbete celor care-l primesc. 

Data de 1 Martie, care marchează începutul primăverii, anotimpul în care natura se reînnoiește, are o semnificație aparte în tradiția populară. De ziua de 1 martie sunt legate o serie de tradiții, superstiții și obiceiuri menite să alunge duhurile rele și să aducă noroc și belșug în anotimpul care abia a sosit. 

Pe data de 1 Martie fetele, femeile, dar și bărbații, în unele zone din Bucovina și Moldova, își prin în piept un mărțișor sau își leagă la mână un șnur alb roșu. 

Superstiția spune că mărțișorul trebuie legat în prima zi de primăvară, la răsăritul soarelui. Trebuie să fie pus la încheietura mâinii, legat cu un nod, care are rolul unui talisman (nodul fiind simbolul puterii, siguranței și protecției). 

Pentru a fi protejați de cele rele, românii din Transilvania leagă la porți mărțișorul sau chiar deasupra ferestrelor. Animalele cu coarne sunt, de asemenea, împodobite cu acest simbol al primăverii pentru ca ele să fie sănătoase. În sate din Dobrogea, oamenii poartă mărțișorul la gât sau strâns la încheietura până la sosirea berzelor, apoi este aruncat spre cer.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Tradiția spune că pe data de 1 Martie trebuie consumat un pahar de vin roșu ca să ai parte de o primăvară prosperă. 

Citește și: De ce coșarul este un simbol important de mărțișor

Ce nu e bine să faci pe 1 Martie 

Potrivit tradiției populare, în prima zi de primăvară nu se spală și nu se dă cu mătura ca nu cumva să chemi înapoi gerul Babei Dochia și să alungi norocul din casă. 

Pe 1 martie evită certurile și conflictele, nu te supăra și nu vărsa lacrimi, pentru că așa îți va merge toată primăvara, spune superstiția. 

Mamele care vor să pună un mărțișor copilului la mână trebuie să aibă grijă să nu fie văzute de o altă femeie care este însărcinată pentru că se spune că bebelușul va avea un semn pe corp. 

Pe 1 Martie nu trebuie să oferi mărțișoare persoanelor pe care nu le ai la suflet.

Mărțișorul se oferă doar persoane dragi. 

Citește și: Ce semnificație are șnurul de la Mărțișor?

Legende despre Mărțișor

Potrivit unei legende populare, se spune că Soarele, pus de Dumnezeu să lumineze și să încălzească pământul, a fost furat de un zmeu timp de trei anotimpuri, până în timpul iernii, când un viteaz a mers să-l înfrunte pe zmeu și a eliberat Soarele. În timpul luptei, viteazul a fost rănit, iar sângele i s-a scurs pe zăpada albă. După ce zăpada s-a topit, în locul respectiv au răsărit ghiocei, vestitori ai primăverii. 

Conform unei legende care circulă în Republica Moldova, în prima zi a lunii martie, frumoasa Primăvară a ieșit la marginea pădurii și a observat cum, într-o poiană, într-o tufă de porumbari, de sub zăpadă răsare un ghiocel. Ea a hotărât să-l ajute și a început a da la o parte zăpada și a rupe ramurile spinoase. Iarna, văzând aceasta, s-a înfuriat și a chemat vântul și gerul să distrugă floarea. Ghiocelul a înghețat imediat. Primăvara a acoperit apoi ghiocelul cu mâinile ei, dar s-a rănit la un deget din cauza mărăcinilor. Din deget s-a prelins o picătură de sânge fierbinte care, căzând peste floare, a făcut-o să reînvie. În acest fel, Primăvara a învins Iarna, iar culorile mărțișorului simbolizează sângele ei roșu pe zăpada albă. 

 

Taguri: