Babele sunt personaje mitologice populare din tradiţia românească. Legenda are legătură cu Baba Dochia, responsabilă cu aducerea iernii. Se spune că ea începe să-și dea jos câte un cojoc din cele nouă, în fiecare zi de la începutul lunii marite. Babele se aleg pe 1 martie.
Când se aleg Babele
Potrivit tradiţiei, babele sunt personaje ale mitologiei populare românești. Ele apar la începutul lunii martie pentru a vesti venirea primăverii.
Tradiţia Babelor are loc de pe 1, până pe 9 martie. Fiecare român își alege o baba, sau mai bine zis o zi. Așa
Se spune că așa cum este vremea în acea zi așa îi va merge omului tot retul anului. Dacă vremea este frumoasă iar soarele este prezent pe cer, acel om va fi voios și bun la suflet întreg anul iar toate îi vor merge bine.
Totuși, dacă în acea zi cerul este întunecat, omul acela va fi suparacios.
Mai mult, se crede că ninsoarea sau ploaia în acea zi, anunţă un an bogat.Citeste si: Zilele Babei Dochia: cum e baba ta așa îți va fi tot anul
Originile tradiţiei Babelor sunt necunoscute
Vechimea acestei tradiții este atestată de lipsa de indicii legate de adevăratele ei origini. Precum în cazul interpretării zilelor, există și mai multe modalități prin care oamenii își aleg babele.
Una dintre acestea se referă la alegerea oricărei babe, între 1 și 9 martie, în timp ce o altă metodă constă în alegerea babei în funcție de ziua de naștere.
Dacă ziua persoanei se află între 1 și 9 ale oricărei luni atunci baba va fi în acea zi. De exemplu, dacă baba născută pe 6 iulie, baba omului va fi pe 6 martie.
Iar dacă data nașterii este formată din două cifre, baba se alege astfel: dacă cineva este născut pe 17 februarie, ziua în care baba îi pică se calculează astfel 1+7= 8. Așadar, baba este pe 8 martie.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
O altă legendă spune că Baba Dochia avea un fiu care i-a adus babei o noră deşi ea nu fusese de acord. Baba îi dă norei un ghem de lână neagră și porni să meargă la rău pentru a-l albi. Pe când fata începu să spele firul, degetele incepuri să-i sângereze însă lâna rămăsese tot neagră.
Disperată, fata începu a plânge însă Iisus o auzi și îi dărui o floare roșie, spunându-i să spele lâna cu ea. Tânăra urmă sfatul Mântuitorului, puse floarea în apă iar lâna se albi pe loc. Mai apoi, se dusese să îi ducă ghemul soacrei. Baba se supără îngrozitor și o acuză că Mărțișor (cel care o ajută pe tânăra) este de fapt iubitul norei. Dochia pleca cu oile la munte crezând că primăvară venise deoarece văzuse nora cu floarea în mâna.
După ce și-a dat jos toate cele nouă cojoace îngreunate de ploi, a înghețat și s-a prefăcut în stânci alături de oile sale. Tot de această legendă sunt legate și numele culmii Babele din masivul Bucegi și ale primelor 9 zile din luna martie.
Citeste si: Zilele Babei Dochia: cum e baba ta așa îți va fi tot anul
Care este tradiţia Mărţisorului
Obiceiul împărţirii mărţişoarelor nu are o origine concretă, însă arheologii au găsit amulete similare unor mărţişoare în morminte vechi de mii de ani.
Mărţişorul este un obiect mic legat de un şnur împletit dintr-un fir alb şi unul rosu. Ele sunt purtate pe durata lunii martie, ca semn al sosirii primăverii.
Împreună cu mărţişorul se oferă adesea şi flori timpurii de primavară, cea mai reprezentativă fiind ghiocelul.
Deşi originile mărţişorului nu sunt cunoscute exact, se considera că sărbătoarea mărţişorului a apărut pe vremea imperiului Roman, când anul nou era sărbatorit primăverii în prima zi a lunii martie.
Citeste si: Martisor: ce este martisorul si de ce se da de 1 martie
Cea'l mai vechi mărţişorului s-a găsit în românia într-un sit arheologic de la Schela Cladovei. Amuletele şăsite datează de acum 8.000 de ani.
Citeste si: Cum se aleg BABELE in luna martie si ce spune BABA ta despre tine