Martisor: ce este martisorul si de ce se da de 1 martie

Autor: B.M.
Martisor: ce este martisorul si de ce se da de 1 martie

Martisor: de ce imparte lumea martisoare de 1 martie. Ce este martisorul si de ce are culorile alb si rosu.

Martisoarele sunt vazute ca fiind unul dintre simbolurile venirii primaverii si reprezinta micile decoratiuni, care imbraca diverse forme, pe care le primesc femeile la inceputul lunii martie.

Nu se stie exact de cand dateaza obiceiul impartirii martisoarelor, insa arheologii au gasit in morminte vechi de mii de ani amulete similare unor martisoare.

Ce este martisorul: de cand se impart martisoarele

Martisorul este un mic obiect legat de un snur impletit dintr-un fir alb si unul rosu.

Femeile si fetele primesc martisoare si le poarta
pe durata lunii martie, ca semn al sosirii primaverii. Impreuna cu martisorul se ofera adesea si flori timpurii de primavara, cea mai reprezentativa fiind ghiocelul.

Originile martisorului nu sunt cunoscute exact, insa se considera ca sarbatoarea martisorului a aparut pe vremea imperiului Roman, cand anul nou era sarbatorit in luna martie, in prima zi a primaverii.

Cea mai veche prezenta a martisorului pe teritoriul Romaniei s-a descoperit intr-un sit arheologic de la Schela Cladovei, unde s-au gasit martisoare care dateaza de acum 8.000 de ani.

Potrivit wikipedia.org, in documentarile oficiale prima mentiune legata de martisor in tara noastra a fost intr-o lucrare de-a lui Iordache Golescu.

Citeste si: Mărțișor. Mesaje și felicitări de 1 martie

Citeste si: Horoscop weekend 28 februarie- 1 martie. Ce aduce weekendul de MARTISOR zodiilor

Citeste si: Traditii si obiceiuri de Martisor. Ce trebuie sa faca fetele ca sa fie frumoase tot anul

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Martisor: de ce are martisorul culorile alb si rosu

Nu se stie exact de ce snurul martisoarelor are culorile alb si rosu, insa pe marginea acestei teme circula mai multe povesti si mituri.

Potrivit unuia dintre ele, in prima zi a lunii martie Primavara a iesit la marginea padurii si a observat cum, intr-o poiana, intr-o tufa de porumbari, de sub zapada rasare un ghiocel.

Ea a hotarat sa-l ajute si a inceput a da la o parte zapada si a rupe ramurile spinoase. Iarna, vazand aceasta, s-a infuriat si a chemat vantul si gerul sa distruga floarea. Ghiocelul a inghetat imediat.

Primavara a acoperit apoi ghiocelul cu mainile ei, dar s-a ranit la un deget din cauza maracinilor. Din deget s-a prelins o picatura de sange fierbinte care, cazand peste floare, a facut-o sa reinvie.

In acest fel, Primavara a invins Iarna, iar culorile martisorului simbolizeaza sangele ei rosu pe zapada alba.

Citeste si: 1 Martie. Traditii si obiceiuri de Martisor in Romania. Legenda Martisorului

Traditii de martisor: ce faci cu martisorul dupa ce il primesti

In unele zone din Romania martisoarele nu se poarta doar la piept, prinse de haine. In Transilvania de exemplu martisoarele sunt atarnate de usile si ferestrele caselor pentru a le proteja de duhurile rele.

In alte zone din tara, dupa ce a fost purtat, martisorul nu se arunca ci se leaga de ramurile unui copac sau de o floare, cu credinta ca toate dorintele pe care ti le-ai pus se vor implini in acel an. Daca martisorul este aruncat, se spune ca vei avea ghinion tot anul.

In credinta populara se mai spune ca a darui un martisor cu inima curata unei persoane la care tii cu adevarat inseamna sa indupleci soarele sa-ti dea sanatate, frumusete, veselie, pofta de viata, iubire. In acelasi timp, gestul barbatilor de a inmana martisoare femeilor este de fapt un indemn la armonie, uniune si buna intelegere.

Nu in ultimul rand, se mai crede ca martisorul are efectele unui talisman: te apara de rau si de ghinion, previne imbolnavirile si tine deoparte deochiul.