Martorii de bord. Ce diferență există între semnele de culoare verde, galbenă sau roșie. Ce trebuie să faci ca șofer

Autor: Bianca Vidoi

Martorii de bord

Sursa: freepik

Fiecare martor apărut în bordul mașinii are o semnificație aparte, care ne poate indica problema tehnică cu care ne confruntăm.

Șoferii trebuie să fie foarte atenți atunci când martorii de bord se aprind, deoarece aceștia pot semnaliza o defecțiune electrică sau mecanică a mașinii, uzuri ale diferitelor piese sau anumite erori. Iată care este semnificația fiecărui martor de bord.

Semnificația culorilor martorilor de bord

Martorii de bord se aprind în momentul în care este descoperită defecțiune electrică sau mecanică a mașinii.

Culoarea martorilor de bord îi împarte în trei categorii. Culoarea roșie a martorilor de bord ne atrag atenția asupra unei defecțiuni grave a mașinii, însă tot această culoare poate semnala și o problemă de siguranță care necesită atenția a șoferului.

În cazul în care martorii de bord au culoarea galbenă sau portocalie, atunci ne este semnalată o componentă care nu mai nu mai funcționează corespunzător și care trebuie înlocuită.

Ultima culoare care poate să apară pe bordul mașinii este culoarea verde sau albastră, care atrage atenția asupra unei componente a mașinii, spre exemplu dacă este ușa deschisă sau dacă avariile sunt pornite.

Semnificația martorilor de bord

Există mai multe tipuri de martori, iar în funcție de culoarea pe care aceștia o au, martorii pot semnaliza o problemă gravă a mașinii sau care este statusul unei componente a mașinii.

În momentul în care pe bord ne apare martorul cu un volan și o cheie sub el, acesta ne atrage atenția că volanul este blocat, deoarece sistemul antifurt s-a pus în funcțiune.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Ce trebuie să facă angajații de la privat pentru a intra în posesia voucherelor de vacanță în 2025? Este vorba de o valoarea maximă de 24.300 de lei

Atunci când pe bordul mașinii apare martorul cu o mașină și linii sub roți, atunci martorul ESP este activat, iar acesta ne atrage atenția asupra unei probleme cu sistemul de tracțiune al mașinii, dacă este aprins pe o perioadă îndelungată. În cazul în care se luminează martorul care prezintă o pompă de combustibil și picături de apă, atunci trebuie să știm că avem apă în filtrul de combustibil.

Atunci când pompa de combustibil este de culoarea roșie, mașina ne atrage atenția că nivelul de combustibil din rezervor va mai ajunge pentru încă 50-100 de kilometri. Atunci când apare un martor roșu, în care apare un termometru și două linii sub acesta, atunci martorul pentru supraîncălzirea motorului a pornit. În acest caz trebuie să oprim mașina cât mai curând și să așteptăm până când temperatura se reglează.

Citește și: Martorii de bord: lista completa. Ce inseamna fiecare

Atunci când o pompă de ulei apare pe bordul mașinii trebuie să ne dăm seama că indică martorul problemelor la uleiul de motor. Acest martor ne poate atrage atenția asupra nivelului scăzut al uleiului de motor, temperatura sau presiunea acestuia. Când apare în bord motorul mașinii în culoarea roșie, atunci martorul problemelor la motor e activat. Acest martor nu ne arată o problemă specifică, însă pentru a verifica problema trebuie să mergem la service.

Martorul airbag se aprinde atunci când airbag-ul este dezactivat sau nu funcționează corespunzător. Ne apar martori pe bord și atunci când avem portierele, portbagajul sau capota deschise, dar și atunci când aprindem luminile de poziții, faza lungă sau faza scurtă, potrivit libertatea.ro. Atunci când ne apare în bord un volan însoțit de un semn al exclamării, atunci martorul problemelor la servodirecție este pornit. Acesta ne arată că există o problemă la sistemul de servodirecție, cea mai comună problemă fiind cauzată de nivelul scăzut al lichidului de servodirecție.

Un cerc însoțit de trei linii pe partea dreaptă și cea stângă ne arată că martorul problemelor la plăcuțele de frână este pornit. În acest caz trebuie să completăm nivelul lichidului de frână sau trebuie să schimbăm plăcuțele de frână.