Mărturia care ar putea scăpa-o pe Simona Halep de suspendare. Tenismena a fost audiată la Londra

Author: Lavinia Medrea
Actualizat: 30 iun 2023, 20:32

Audierea Simonei Halep a durat ore bune, prilej cu care tenismena a prezentat probe care să-i susțină nevinovăția în cazul dopajului.

Simona Halep este suspendată provizoriu de nouă luni, iar experții spun că riscă să fie drastic penalizată. „Nu am ştiut ce este Roxadustat. Nu am avut nici cea mai mică idee, la început, de unde a apărut substanţă. Au descoperit că suplimentele conţineau o mică doză din această substanţă”, declara Simona Halep, în luna mai.

Mărturia care ar putea scăpa-o pe Simona Halep de suspendare

Timp de două zile, Simona Halep a fost audiată în prezența experților care au răspuns la întrebări și au explicat documentele depuse.

„A fost un proces, considerăm noi, echitabil. Fiecare parte a adus dovezi, probe, martori. Au fost puse la dispoziţia arbitrilor expertize, declaraţii. Procesul a durat foarte mult pentru că sunt foarte multe probe pe care fiecare parte a trebuit să le analizeze”, a declarat Gabriela Andreiaşu, director la Agenţia Antidoping. 

Citește și: Simona Halep face prime declarații de când a fost suspendată în urma scandalului de dopaj: „Am fost întotdeauna împotriva dopajului”. Sportiva susține că nu știa de existența acelei substanțe

„Simona a fost depistată pozitiv. Este... Mie îmi aduce aminte de Răducanu. Nu eşti negativă vineri şi luni eşti pozitivă dintr-o bucată”, opinează Ion Ţiriac. 

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Decizia în cazul de dopaj al Simonei Halep ar putea veni în două săptămâni, dar există șanse ca termenul să fie extins date fiind toate probele depuse la dosar. Decizia finală poate fi contestată la Tribunalul de Arbitraj de la Laussane, dar asta ar însemna un alt timp de așteptare care poate dura până și un an până la o decizie definitivă.

Au început audierile în cazul de dopaj al Simonei Halep

Simona Halep nu a mai activat pe terenul de tenis de pe 29 august 2022, când ieșea din competiția de la US Open în primul tur, după ce a pierdut în mod surprinzător în fața ucrainencei Daria Snigur. 

Ulterior, tenismena din Constanța a fost suspendată de Agenția Internațională de Integritate a Tenisului (ITIA), după ce i s-a găsit în corp Roxadustat. Din octombrie 2022, Simona Halep și-a dorit să fie audiată în fața unei comisii independente, dar judecarea cazului ei a fost amânată de trei ori. 

Citește și: Doliu în familia Simonei Halep! Bunica tenismenei s-a stins din viață. Mesajul sfâșietor postat de sportivă pe rețelele de socializare

Sports Resolutions, agenția care o va audia pe Simonei Halep, este un for independent de soluționare a litigiilor din sport.

În luna mai a anului 2023, Simona Halep a fost acuzată de altă încălcare a regulamentului antidoping.

Paşaportul Biologic al Sportivului (ABP), menţionat de Agenţia Internaţională de Integritate a Tenisului în noua acuzaţie împotriva Simonei Halep, verifică anumite „variabile biologice” care scoate la iveală indirect efectele dopajului, menționează site-ul oficial al Agenţiei Mondiale Antidoping (WADA).