Mărturia unui turist care a fost la un pas să fie ucis de urs pe traseul Jepii Mari: „Ne-a urmărit cam în jur de un kilometru”. Autoritățile au ignorat apelul lui disperat

Autor: Andrei Costanda

Apelul disperat al unui grup de turiști a fost ignorat de Jandarmeria Montană după ce au anunțat atacul unui urs

Sursa: PixaBay

Un turist care s-a întâlnit cu un urs pe traseul Jepii Mari a fost ignorat de autorități și amenințat cu amendă pentru apelul său de urgență la 112.

În urma tragediei în care Maria Diana a fost atacată și ucisă de un urs pe traseul Jepii Mari, un alt incident grav a avut loc pe același traseu montan. Adrian Dobre, un turist care se afla într-un grup de cinci persoane, a fost urmărit de un urs pe o distanță de peste un kilometru. Deși au reușit să se salveze folosind un spray împotriva urșilor, apelul lor de urgență la 112 a fost întâmpinat cu dispreț și amenințări din partea autorităților.

Un alt turist era să fie ucis pe traseul Jepii Mari

Adrian Dobre a povestit că, în urmă cu aproximativ 10 zile, el și grupul său urcau către platoul Babele, spre Piatra Arsă, când au observat un urs la 150-200 de metri în fața lor. Ursul, după ce i-a observat, a ciulit urechile și a început să fugă spre ei.

În panică, cei cinci turiști au luat-o la fugă, fiind urmăriți de animalul sălbatic pe o distanță considerabilă.

„Ne-a urmărit cam în jur de un kilometru și s-a apropiat în timp foarte scurt de noi. Când a ajuns undeva la vreo 10 metri de noi, eu aveam spray pentru urs la mine și în momentul când s-a apropiat i-am dat un jet de spray. Nu l-a atins foarte bine, dar a fost suficient cât să se oprească un pic pe loc, să stea câteva secunde.

După aia iar ne-a atacat a doua oară, iar i-am dat cu spray. Abia a treia oară am reușit să-l pulverizez mai bine, moment în care noi am putut să ne ferim peste o mică stâncă în potecă și să punem ceva distanță să nu ne mai vadă”, a relatat Adrian Dobre pentru Antena 3 CNN.

Citește și: Cine este femeia care a șocat trecătorii din cartierul bucureștean Brâncoveanu după ce a ieșit complet dezbrăcată să-și plimbe câinele

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Anunț important pentru pensionare! Cum se desfășoară recalcularea din oficiu a pensiilor

Citește și: Suma incredibilă cheltuită de o familie cu doi copii într-o singură zi, în Mamaia Nord: „În condițiile în care seara și dimineața am mâncat acasă…”

Jandarmeria Montană l-a amenințat cu amendă pentru apelul nejustificat

După ce au scăpat de urs și s-au considerat în siguranță, Adrian Dobre a sunat la 112 pentru a raporta incidentul.

Răspunsul primit de la Jandarmeria Montană a fost șocant și dezamăgitor. Operatorul i-a sugerat că apelul lor nu era justificat și chiar că ar fi trebuit să primească o amendă pentru deranjarea autorităților.

„Imediat cum nu l-am mai văzut în spatele nostru, am sunat la 112 și mi s-a făcut legătura la Jandarmeria Montană, la intrarea în traseu, unde începe și traseul către Cascada Urlătoarea, un traseu foarte circulat de altfel.

Am fost puțin, să zic așa, surprins neplăcut de atitudinea domnilor, prin simplul fapt că ne-a spus că nu e normal să sunăm la 112 ca să anunțăm că este un urs în pădure și s-a vehiculat ideea că ne trebuia o amendă, că sunăm degeaba la 112. Erau un pic nemulțumiți că am sunat la 112 să anunțăm că este ursul în pădure. Ne-a marcat un pic, dar ne-am dat seama după câteva minute că nu putem să le schimbăm punctul de vedere și am plecat mai departe”, a mai spus Adrian Dobre.

Acest incident subliniază problemele grave cu care se confruntă turiștii în Munții Carpați, unde populația de urși, estimată între 6.400 și 7.200 de exemplare, reprezintă un pericol constant. În 2022, s-au înregistrat 3.473 de apeluri de urgență privind atacurile urșilor, iar de la începutul anului 2024, peste 2.000 de apeluri au raportat prezența urșilor în diferite zone.

 


Mărturiile tulburătoare ale supraviețuitorilor masacrului care a ieșit la iveală după două luni! Sute de persoane au fost ucise în Africa de Vest: „Au ucis oameni toată ziua. Timp de trei zile am adunat cadavre”

Într-un atac extrem de violent care a zguduit Burkina Faso în luna august, până la 600 de persoane au fost ucise de militanți afiliați organizației teroriste Al-Qaeda, conform unei evaluări de securitate a guvernului francez.