Inca din aceasta vara pretul carnii de porc a inceput sa se majoreze considerabil, atat din cauza pe pandemiei de coronavirus, cat si din cauza pestei porcine africane, dar si seceta mare, care a lovit din plin tara noastra. Astfel ca mai multe ferme de creștere a porcilor au avut probleme serioase, unele dintre ele fiind chiar nevoite să isi inchida activitatea definitiv, dand faliment.
Masa de Crăciun mai scumpa fata de anul trecut
In aceasta iarna se preconizeaza o crestere a pretului carnii de porc de 20% fata de anul trecut. Cei care intentioneaza sa cumpere in viu animalul, il vor putea gasi numai la crescatorii autorizati.
Carnea proaspata de porc sub forma de fleica intreaga sau tocata si condimentata pentru sarmale este de departe cea mai cautata pentru masa de Craciun.
Cu mult înainte de sarbatori, măcelăriile aduceau în galantare tot felul de bunatati pregatite din carne de porc- de la tobă, caltaboși și cârnați, până la carne macră. Daca pentru un kilogram de pulpă de porc anul trecut, in aceeasi perioada, plateam maxim 20 de lei, anul acesta vom plăti cu cel puțin 3 lei mai mult.
Prețul cărnii de porc a fost într-o continuă creștere din luna martie incoace și nu se va opri până la Crăciun. Crescătorii de porci sustin că n-au de ales pentru că seceta din vară i-a lăsat fără furaje si in plus pesta porcina a facut ravagii printre printre efectivele de porcine din Romania.
Au ramas putine ferme de porci care mai au inca porci de vanzare anul acesta. Ion Luca din comuna sibiană Cristian este printre puținii care mai au voie să vândă porci de sărbători.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
In ciuda scumpirilor anuntate anul acesta, friptura din porcul autohton ramane tot cea mai ieftina din Europa. Potrivit celor mai recenta date Eurostat, pretul carnii de porc din Romania este cu 37% mai mic decat media europeana.
Citeste si: Anuntul a venit de la Guvern! Romanii nu vor mai putea sa creasca porci in propria gospodarie!