Masa de Paște 2023. Cu ocazia sărbătorilor pascale, gospodinele pun pe masă cele mai bune preparate, printre care se numără drobul, sarmalele, salata de boeuf, ouăle vopsite, pasca și cozonacul. Iată ce alimente putem include în meniu.
Citește și: Mesaje de Paște 2023: Cele mai frumoase urări și felicitări cu Hristos a Înviat
Ce alimente putem include în meniu
Ziua de Paște 2023 este una dintre cele mai importante, iar credincioșii de pretutindeni o sărbătoresc. Masa de Paște 2023 este formată din câteva preparate de bază, pe care toate gospodinele le prepară în fiecare an, iar aceste preparate nu lipsesc niciodată. Masa de Paște este un prilej pentru ca toată familia să mănânce împreună, să petreacă timp de calitate împreună, bucurându-se de preparatele tradiționale, pe care gospodinele le gătesc de ani de zile.
Cele mai cunoscute și răspândite preparate ce se găsesc pe masa de Paște 2023 sunt ouăle vopsite, de care gospodinele se ocupă în Joia Mare. Motivul pentru care ouăle se vopsesc are strânsă legătură cu momentul în care Mântuitorul Iisus Hristos a fost răstignit, reprezentând astfel sângele acestuia ce s-a scurs pe ouă. De-a lungul anilor, acest aliment nu mai este colorat doar în roșu, găsind astfel pe masa de Paște și ouă galbene, verzi, albastre, mov, dar și alte nuanțe speciale.
Drobul de miel este un preparat ce este mâncat adesea de români alături de ceapă, usturoi sau brânză. Este un preparat ce conține carne de miel sau organe din acesta, ouă, condimente, ceapă și usturoi. Acest fel de mâncare este nelipsit de pe masa de Paște, fiind un preparat gătit doar cu ocazia sărbătorilor pascale de cele mai multe gospodine.
Pasca de Paște este un alt preparat fără de care masa de Paște 2023 nu este completă. Aceasta este realizată din brânză, însă poate fi consumată alături de ciocolată, dulceață sau fructe. Pasca nu este un singur desert prezent la fiecare masă de Paște, cozonacul fiind alături. Cozonacul poate fi umplut cu ciocolată sau brânză.
Citește și: Rețetă de drob de miel sau de pui: Cum se prepară?
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
Rugăciunea pe care credincioșii să o rostească
„ Doamne Iisuse Hristoase, Judecătorul meu Preadrept! Cunosc că păcatele mele sunt fără de număr. De aceea Te rog în această zi, în care de Iosif și de Nicodim pus fiind in Mormânt, Te-ai pogorât în iad cu Sfantul si Îndumnezeitul Tău suflet și de acolo ai depărtat întunericul cu lumina Dumnezeirii Tale și ai adus bucurie nespus de mare strămoșilor noștri, căci i-ai mântuit de sclavia cea cumplită și i-ai suit în RAI.
Îngroapă păcatele mele și cugetele mele cele rele și viclene, ca să piară din mintea mea și să nu se mai lupte cu sufletul meu. Luminează întunecatul iad al inimii mele, alungă întunericul păcatelor mele și suie mintea mea la cer, ca să mă bucur de Fața Ta. Așa Doamne, primeste umilita mea rugăciune ca o tămâie mirositoare, pentru rugăciunile iubitei Tale Maici, care Te-a vazut pe Cruce pironit între doi talhari, si de durerile Tale cumplite i s-a rănit inima; care împreună cu ucenicii si cu mironositele Te-au pus in mormant, care a treia zi Te-au vazut înviat din morți si la Înălțarea Ta Te-a văzut suindu-Te de la pământ la cer, însoțit de Sfinții Tăi Îngeri.
Îndură-Te, Doamne, și de cei vii si de cei răposați, pentru rugăciunile Sfinților Tai, catre care zic si eu, nevrednicul: O, fericiti servitori ai lui Dumnezeu! Nu incetati a va ruga Lui, ziua si noaptea pentru noi, nevrednicii, care pururea greșim cu atâtea nenumărate păcate! Mijlociți pentru noi Darul și ajutorul lui Dumnezeu, pe care nu știm a-l cere după cuviință. Amin ”.
Aceasta este rugăciunea pe care credincioșii o rostesc în Duminica Învierii Domnului pentru sănătatea și bunăstarea întregii familii.
Surse: kfetele.ro, fanatik.ro