Ministerul Educației a anunțat că își propune să introducă în școlile din România un program intitulat „Masă sănătoasă în școli”. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a făcut o serie de precizări în legătură cu acest subiect.
„Masă sănătoasă în școli”, programul propus de Ministerul Educației. Ce presupune?
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că se dorește introducerea programului „Masă sănătoasă în școli” începând cu anul școlar 2022-2023.
Programul „Masă sănătoasă în școli” ar urma să se deruleze pe o perioadă de 5 ani, mai exact până în anul 2027. Acesta va fi implementat cu ajutorul Ministerului Agriculturii, Sorin Cîmpeanu precizând că se dorește ca pentru prepararea meselor să fie folosite produse Bio românești.
„Ìncepând cu anul școlar 2022-2023, la nivelul sistemului național de învățământ se propune instituirea Programului Național Integrat „Masa Sănătoasă în școli 2022-2027” pentru sprijinirea participării la educație a tuturor copiilor. Programul „Masa sănătoasă în școli” va fi implementat, în parteneriat, de Ministerul Educației si Ministerul Agriculturii, având surse de finanțare asigurate din bugetul național, fonduri externe nerambursabile și rambursabile. Includerea unităților de învățământ preuniversitar în program se va realiza pe baza unor criterii aprobate de Ministerul Educatiei prioritizând școlile cu vulnerabilitate mare și medie din perspectiva abandonului școlar.
Ministerul Educației va monitoriza indicatorii de eficiență și impact pentru „Programul național integrat Masa Sănătoasă în școli”. Pentru Programul Național integrat „Masa sănătoasă în școli 2022-2027” se constituie un grup de lucru la nivelul guvernului (Ministerul Educației, Ministerul Agriculturii, Ministerul Sănătății, Ministerul Finantelor si Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europebe). Se dorește ca masa să fie asigurată folosind produse agroalimentare românești în colaborare cu Ministerul Agriculturii (inclusiv batoane nutritive BIO). Finanțare Program pentru 5 ani – 1 miliard euro! Începând cu septembrie 2023, Ministerul Educației va introduce în planul de învățământ al disciplinei „Educație pentru viață” și Modulul Educație pentru alimentație sănătoasă.”, a anunțat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, potrivit edupedu.ro.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Citeste si: Elevii vor intra în vacanță în funcție de județ. De când se va aplica această decizie
Ce unități de învățământ ar putea beneficia de programul „Masă sănătoasă în școli”?
Ministrul Educației a adăugat că instituțiile de învățământ care vor beneficia de programul „Masă sănătoasă în școli” ar urma să fie selectate pe baza unor criterii care urmează să fie stabilite și aprobate de Ministerul Educației.
Prioritate vor avea în special școlile în care se observă că există un risc mare sau mediu de abandon școlar.Programul „Masă sănătoasă în școli” necesită o investiție totală de 1 miliard de euro.
Acest program pilot a fost introdus pentru prima oară în anul 2016, în 50 de unități școlare. Începând cu anul 2020, programul s-a extins în 150 de unități de învățământ, dar conform informațiilor oficiale, doar 104 școli au putut organiza programul în 2021-2022, motivele fiind diverse.
„Aș vrea să vă spun că din cele 150 de școli finanțate, anul trecut au putut să beneficieze de acest program doar 104. Sunt 16 școli care au avut buget și nu am putut organiza masa caldă în școli. Este vorba de trei școli din județul Bihor, de o școală din județul Bacău, de două școli din județul Bistrița-Năsăud, două din București, două din Buzău, două școli din Hunedoara, o școală din Harghita, o școală din Mureș, o școală din Timiș, o școală din Galați. Motivele au fost diverse, trei la număr: blocaj licitație; doi – inexistență operatori economici mai ales în acele școli din localitățile izolate: cazul Bacău, cazul Timiș au lansat repetat licitația pentru a achiziționa servicii de catering pentru a oferi o masă caldă elevilor și nu s-a prezentat niciun operator economic, pentru că a considerat nerentabil să asigure aceste servicii într-o școală care avea doar câteva zeci de elevi. Al treilea motiv este greu de imaginat, inclusiv pentru mine, astăzi, 30 mai, există o localitate în țară, Tecuci, județul Galați, care nu are bugetul aprobat”, a spus ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.
Citeste si: Când iau elevii vacanță în februarie 2023. Noua structură a anului școlar 2022-2023