Foarte multe state afectate de pandemia de coronavirus au decis să relaxeze restricțiile, în contextul în care numărul de infectări a scăzut, iar campaniile de vaccinare sunt în plină desfășurare. Astfel, există țări în care masca de protecție nu mai este obligatorie în spațiile deschise sau pentru cei care s-au vaccinat, însă un cunoscut medic atrage atenția că această regulă nu ar trebui să se aplice și în cazul copiilor.
Motivul pentru care copiii ar trebui să poarte în continuare masca de protecție
Analistul medical CNN, doctor Leana Wen, este de părere că masca de protecție ar trebui să rămână în continuare obligatorie pentru copii, având în vedere că aceștia nu se pot vaccina anti-Covid-19. Leana Wen a precizat că ar trebui ca masca să fie purtată de copii în special în spațiile închise, acolo unde riscul de răspândire a coronavirusului este mult mai mare.
„Asta înseamnă că eu și soțul meu nu mai suntem obligați să purtăm măști sau să păstrăm distanțarea socială, pentru că amândoi suntem vaccinați. Ceea ce mă face să spun că nu, copiii sub 12 ani nu sunt scutiți de la purtarea măștii. Ei vor purta masca de protecție în continuare. Eu aș modifica regula asta puțin. Știm clar că spațiile exterioare sunt mult mai sigure decât spațiile interioare. Eu îmi las copiii să se joace afară cu alți copii nevaccinați, fără să-i oblig să poarte mască. Chiar dacă nu respectă distanțarea socială. Dar dacă sunt în interior, atunci da, le pun mască și asta ar trebui să facă și alte persoane care nu s-au vaccinat. Situația devine complicată. Uite ce știm până acum, conform studiilor și datelor științifice: știm clar că dacă ne vaccinăm ne protejăm de o posibilă infecție cu coronavirus. Și chiar dacă te infectezi, ai șanse ca nivelul bolii să nu fie unul ridicat, ci unul suportabil. Însă, riscul există în continuare. Gestionarea noilor reguli ar trebui să fie făcută în funcție de toleranța la risc a persoanelor respective.”, a spus analistul medical CNN, Dr. Leana Wen, potrivit alephnews.ro .
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
În prezent, la nivelul Uniunii Europene, există discuții privind administrarea vaccinului anti-Covid-19 pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 12-15 ani, urmând ca acest lucru să se întâmple după ce Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) va autoriza vaccinul pentru această categorie de vârstă.