CNSU a decis prelungirea stării de alertă cu încă 30 de zile, începând de sâmbătă, 8 ianuarie 2022. Totodată, masca de protecție redevine obligatorie în toate spațiile publice închise și deschise.
Cine sunt cei exceptați de la portul măștii
Românii nu s-au putut bucura prea mult de nepurtarea măștii în spațiile deschise, căci, în urma ședinței de miercuri, CNSU a decis reintroducerea acestei măsuri. De amintit că, masca textilă este complet interzisă, acceptate sunt doar măștile chirurgicale și cele FFP2.
Însă, există și câteva excepții de la această regulă. Persoanele scutite de la portul măștii sunt:
-copiii cu vârsta mai mică de 5 ani;
-persoanele care sunt singure în birou;
-prezentatorii TV şi invitaţii acestora, cu condiţia respectării distanţei de 3 metri între persoane;
-reprezentanţii cultelor religioase, în timpul slujbelor, cu condiţia respectării distanţei de 3 metri între persoane;
-vorbitorii aflaţi în spaţii închise sau deschise cu condiţia respectării distanţei de minimum 3 metri între aceştia şi oricare din celelalte persoane din public;
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
-persoanele care desfăşoară activităţi fizice intense şi/sau în condiţii de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc.) sau activităţi sportive.
Citeste si: Polițiștii, obligați să verifice românii pe stradă. De ce riscă cetățenii amenzi uriașe
Amenzi usturătoare pentru cei care nu poartă masca pe stradă
În cazul în care doriți să mergeți pe stradă fără mască de protecție, trebuie să luați la cunoștință că amenzile sunt extrem de mari.
Polițiștii vor începe verificările în teren, iar persoanele prinse fără mască pe stradă riscă amenzi usturătoare. De asemenea, persoanele care utilizează în continuare masca textilă riscă amenzi de până la 2.500 de lei.
Masca este obligatorie în toate spațiile publice închise și deschise. Permise sunt doar măștile chirurgicale și cele FFP2, care au un grad de protecție mult mai mare.