Ceea ce nu e chiar o zicala, intrucat studiile sustin ca o persoana careia i-a iesit molarul 3 poate rezolva o problema de matematica in cateva secunde.
Noi nu stim cum stai cu calculele aritmetice, insa iti spunem ca daca ai dureri cauzate de maseaua de minte, ai ajuns unde trebuie. Esti pe cale sa afli cum iti rezolvi rapid aceasta problema si care sunt complicatiile cu care te poti confrunta, pentru ca tu sa poti actiona imediat si sa te poti bucura de nopti linistite si zile care nu incep cu analgezice la mic-dejun.
De ce ai dureri mari
Maseaua de minte este ultima aparuta in sirul molarilor, dar si cea mai dificila dintre toti. Daca aceasta creste corect ca pozitie si este sustinuta de gingii sanatoase, te vei putea baza pe ea pana la varsta a treia, insa daca ultimul molar creste pe diagonala, nu doar ca iti va provoca umflaturi ale gingiei, care pot duce in foarte scurt timp la infectii, si dureri mari, dar ar putea afecta si maseaua de langa. Asa ca, oricat de frica ti-ar fi, da fuga la medicul stomatolog, care va fi in masura sa iti dea cele mai bune sfaturi. Mai mult decat atat, controlul va fi secondat de o trimitere la radiolog, unde vei vedea concret care este pozitia maselei de minte, cum anume se dezvolta si daca este cazul sau nu sa apelezi la extractie.
Care sunt complicatiile la care ai putea sa te astepti
Daca amani prea mult vizita la medicul stomatolog, maseaua de minte se poate caria, pentru ca este mult mai sensibila decat ceilalti dinti si pentru ca periuta de dinti ajunge foarte greu sa curete cum trebuie zona in care aceasta se dezvolta. Indicat ar fi sa folosesti o periuta pentru copii sau una electrica, care are suprafata mult mai mica decat o periuta obisnuita, deci poate ajunge cu usurinta in toate zonele bucale. Altfel, placa dentara se va instala cu repeziciune, pentru ca mediul este propice, iar cariile vor deveni foarte greu de tratat. Mai mult decat atat, acestea se pot extinde rapid si la celelalte masele. Daca durerea cauzata de cresterea maselei de minte ti se pare greu de suportat, imagineaza-ti cum ar fi sa rezisti in fata unei carii ce a cuprins mai multi molari.
Alte complicatii care ar putea aparea daca eviti sa te asezi pe scaunul stomatologului, sunt bolile gingivale, adica infectii severe, care pot duce pana la inclestarea gurii, din cauza gingivitei purulente. Desigur, daca ai un maxilar sau o mandibula de dimensiuni care nu au permis pana acum dezvoltarea normala a dintilor, te poti astepta ca acestia sa fie si mai inghesuiti, pentru ca vor impinge si maselele de minte.
Cum se extrage
Dupa ce medicul stomatolog va observa cu atentie care este situatia in ceea ce priveste pozitia maselelor tale de minte, cu radiografia panoramica in fata, acesta va lua o decizie. Cel mai probabil, daca exista posibilitatea aparitiei complicatiilor amintite mai sus, specialistul iti va sugera o germectomie, adica extractia maselei de minte sau a tuturor celor patru.
In cazul fericit in care pozitia ei este una potrivita pentru o extractie clasica, medicul iti va administra o doza de anestezic local si va folosi instrumentalul clasic de scoatere a unei masele. Daca stomatologul sesizeaza o malformatie in ceea ce priveste cresterea maselei, va apela la o interventie chirurgicala ceva mai complexa decat extractia clasica. Nu-ti face griji, pentru ca operatia va fi efectuata sub anestezie locala, deci nu ai motive sa iti fie teama.
Cat costa extractia maselei de minte
Daca vorbim de operatiune in sine, aceasta nu te va costa mai mult de 200 de lei la un cabinet stomatologic. Insa ar trebui sa adaugi la costul total si valoarea unei anestezii, care, de obicei, se invarte in jurul sumei de 50 lei, dar si tratamentul de dupa cu antibiotice, pentru a evita o infectie la nivel bucal. De obicei, medicul stomatolog recomanda cel putin trei zile de antibiotic dupa o extractie in cadrul careia nu au existat complicatii. Asa ca, daca durerile sunt prea mari si nu mai poti astepta pana la salariu, poti apela la un ajutor financiar, despre care poti afla mai multe daca accesezi acest link: https://creditprime.ro/credit-si-imprumut-nebancar-online/.
Sfaturi dupa extractie
Recomandarile noastre au la baza tot sfatul medicilor, care mai spun pacientilor sa ia, pe langa antibiotice, analgezice, fie pentru a preveni durerea, fie pentru a o combate. Laptele sau produsele obtinute din lapte sunt total contraindicate cateva zile dupa operatie, mai ales daca respecti reteta de antibiotice, intrucat contin bacterii active care ti-ar putea aduce mari neplaceri, atat la nivelul intestinal, cat si local. Nici alcoolul nu iti va fi prieten bun in procesul de vindecare, asa ca evita sa-l consumi. Daca locul din care a fost extrasa maseaua continua sa fie inflamat si dupa cateva ore de la operatie, poti tine local o compresa rece sau o punga cu gheata, care vor ajuta la retragerea umflaturii si la calmarea senzatiei neplacute pe care o poti avea. Timp de 48 de ore, evita sa mesteci in acea zona din care ti-a fost scoasa maseaua de minte.
Curaj, iti uram, si vindecare rapida!