Masina de spalat vase - unde se amplaseaza în bucatarie?

Autor: Bogdan Mihai
Actualizat: 31 oct 2018, 10:53

Masina de spalat vase este un element foarte important în amenajarea bucatariei tale astfel ca trebuie sa tii cont de spatiul necesar amplasarii si proximitatea, de zonele unde îti desfasori activitatea de gatit.

Pentru a te hotarî asupra modelului masinii de spalat vase este necesar sa stabilesti dimensiunea acesteia si sa ai în vedere ca va trebui sa deschizi usa ca sa iei vasele. Dimensiunile masinilor de spalat existente pe piata sunt de 45 si 60 cm latime. Ar fi de preferat sa fie incorporabila ca sa ocupe un spatiu cat mai redus si sa aibe un aspect compact.

Masina de spalat vase incorporabila Bosch (SMV45EX00E) dispune de 13 seturi de spalare, 5 programe de spalare, face parte din clasa energetica A++ si are o latime de 60 cm. Este o masina silentioasa, delicata, care îti ofera spatiu pentru tacamurile si ustensilele mici în sertarul special conceput. Functia de pornire întarziata, îti permite sa poti programa masina sa înceapa programul selectat la ora dorita. Ai posibilitatea de a ajusta consumul de apa, temperatura apei si timpul de clatire pentru a corespunde gradului de murdarie detectat, astfel ca pe langa rezultate bune economisesti apa si energie.

Un alt criteriu de care sa tii cont este apropierea de o sursa de curent si apa. Cel mai indicat este ca masina de spalat vase sa fie montata langa chiuveta din bucatarie si sa fie în apropiere de o priza.

In functie de volumul de vase spalate zilnic si a numarului membrilor familiei tale trebuie sa optezi pentru modelul potrivit de masina. Astfel ca exista masini de spalat cu 10, 12 sau chiar 13 seturi de spalare. De exemplu masina de spalat vase incorporabile Electrolux (ESL4201LO) face parte din categoria celor mici, avand o latime de 45 cm, 9 seturi si 5 programe de spalare, clasa energetica A+. Este o masina cu un impact redus asupra mediului, cu un consum mic de apa si energie, usor de încarcat si descarcat vasele. Avantajul ei este ca se încadreaza foarte bine în mobila, datorita dimensiunii reduse si este destul de spatioasa pentru farfurii si pahare.

Este important sa te gandeşti ce programe vei folosi mai des. Daca ai un stil activ sau vrei sa speli vasele rapid dupa un party, programul scurt de 30 minute este esential cand îti vei alege o masina de spalat vase. Vei mai regasi programe eco care îti propun un consum redus de energie sau apa precum si programe mai lungi pentru curatare eficienta (mancare uscata sau arsa de pe tigai, oale etc).

Nu în ultimul rand, trebuie sa ai în vedere clasa energetica. Pentru ca este folosita destul de des, alegerea unui model încadrat în clasa de eficienta energetica A+ îti garanteaza un consum redus de apa si curent si rezultate la spalare. Unele masini de spalat vase au optiunea de alegere a momentului oportun de pornire.

Amplasarea masinii de spalat vase

Acum ca ti-ai facut o idee despre caracteristicile esentiale ale unei masini de spalat vase, mai departe discutia se va îndrepta asupra amplasarii în bucatarie. Exista 3 tipuri de masini de spalat vase: masini de spalat vase independente, masini de spalat vase incorporabile si masini de spalat vase compacte. Diferentele majore sunt la nivel de dimensiune, seturi de spalare si numarul membrilor din familie. Daca cele independente si incorporabile au o înaltime mai mare, seturi de spalare mai multe si se adreseaza familiilor numeroase, cele compacte sunt mai mici, cu seturi mai putine si asigura necesarul pentru 2 persoane. 

In momentul în care te gandesti la amplasarea masinii gandeste-te la distantele dintre zonele de lucru. O prima varianta de pozitionare a masinii de spalat vase este între frigider si aragaz (cuptor/plita). Distantele dintre acestea nu trebuie sa fie foarte mari, pentru ca trebuie sa jonglezi rapid cu ustensilele. Astfel ustensilele de gatit - oalele, cratitele trebuie sa fie langa masina de gatit, paharele si farfuriile langa masina de spalat vase, iar frigiderul langa zona de preparare a alimentelor. Acestea, de obicei se depoziteaza în dulapuri si sertare care sa fie la îndemana. 

In functie de modul în care sunt organizate electrocasnicele din bucatarie (zonele de lucru) exista mai multe tipuri de bucatarii:

1. Bucatarii în linie

In acest caz electrocasnicele mari sunt asezate în linie, de-a lungul unui perete putand fi dispuse în ordinea: aragaz, chiuveta, masina de spalat vase, frigider sau invers. Acestea sunt bucatarii mici, care nu permite lucrul mai multor persoane în bucatarie.

2. Bucatarii în forma de L 

Aici, pe langa traditionalele zone mentionate anterior dispui si de spatiu de lucru. Este foarte practica si îţi permite sa asezi o masa în mijloc. Vei avea spatiu de miscare între aragaz, masina de spalat si frigider si pentru a nu aglomera zona, e indicat sa ai spatiu liber între acestea.

3. Bucatarie în forma de U

Permite lucrul în bucatarie mai multor persoane. Pentru organizarea unui astfel de tip de bucatarie e nevoie de spatiu care sa permita libertatea de miscare. Astfel pe o parte poti avea aragazul, chiuveta si masina de spalat si pe alta frigiderul.

4. Bucataria în linie paralela

Permite amenajarea a doua spatii de lucru si depozitare pe 2 parti opuse. Pentru a evita accidentele în acest tip de bucatarie, aseaza pe aceeasi parte aragazul, chiuveta, masina de spalat vase (ca sa nu versi lichide si sa nu te misti cu oale si cratite pline) si pe partea opusa frigiderul si dulapurile.

Pentru a obtine spatiu de lucru si de miscare, chiuveta si masina de spalat vase trebuie sa se regaseasca una langa alta si totodata sa tii cont de necesitatile tale în bucatarie. Ca sa alegi modelul de masina de spalat vase care se potriveste bucatariei tale si pentru a profita de ultimele promotii, te asteptam pe altex.ro!

 

Taguri:

A fost modificată valoarea voucherelor alimentare 2025: Suma de bani pe care urmează să o primească românii direct pe card

Ce sumă de bani urmează să primească românii vulnerabili pentru achiziția de alimente cu ajutorul voucherelor?