Mașinile parcate pe trotuar pot fi ridicate de Poliția Rutieră. Decizia a fost luată de Camera Deputaților

Autor: Lavinia Medrea

Decizia a fost luată de Camera Deputaților

Sursa: PixaBay

Astăzi, 19 octombrie 2022, Camera Deputaților a adoptat inițiativa legislativă prin care mașinile parcate pe trotuar, neregulamentar, vor putea fi ridicate de către Poliția Rutieră.

Poliția Rutieră are permisiunea să ridice mașinile parcate neregulamentar pe trotuar, potrivit inițiativei legislative adoptate astăzi, de Camera Deputaților. Legea a primit 232 de voturi „pentru”, trei „împotrivă” și 29 de abțineri.

Mașinile parcate pe trotuar pot fi ridicate de Poliția Rutieră

„Acest proiect, inițiat în 2019 pentru a corecta o inadvertență din Codul rutier, a fost cerut de primari de toate culorile politice, care s-au confruntat și se confruntă cu un fenomen extrem de nociv: blocarea utilizării trotuarelor.

Sunt oameni în vârstă, persoane cu dizabilități, mame și copii mici nevoiți să meargă pe carosabil pentru că trotuarele sunt ocupate ilegal de mașini.

Citeste si: Șoferii pot completa online constatarea amiabilă de accident. Cum se folosește, pas cu pas, aplicația Amiabila

Au fost inclusiv cazuri grave când pompierii nu au putut ajunge să stingă un incendiu din cauza acestor autovehicule parcate ilegal.

Iar Poliția Rutieră nu a putut înlătura aceste mașini în interpretarea legii de până acum. Trebuie să înțelegem că orașele sunt pentru toți, și pentru pietoni, pentru vârstnici, pentru mame, pentru persoanele cu dizabilități, categorii care nu trebuie să fie ostracizate și împiedicate să poată folosi străzile din orașele în care trăiesc”
, a precizat Cătălin Drulă, președintele USR, care a inițiat proiectul.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

„În forma în vigoare a Codului Rutier această măsură poate fi dispusă doar dacă maşinile sunt staţionate ilegal pe partea carosabilă. Prin urmare, dacă un vehicul este staţionat neregulamentar în întregime pe trotuar, Poliţia nu poate dispune ridicarea acestuia”, se precizează în expunerea de motive.

„Doar în Bucureşti există aproximativ 1,4 milioane de autovehicule, la care se adaugă 500.000 aflate în tranzit, deci aproape 2 milioane de autovehicule la un număr de locuri de parcare de aproximativ 350.000.

Ne aflăm într-o situaţie fără ieşire, de care sunt vinovaţi cei care au guvernat până acum, cei care au deţinut UAT-urile până acum, cei care au creat drumuri de 3, 4, 5 metri, drumuri pe care nu pot trece simultan nici măcar două maşini. Ne aflăm într-o situaţie imposibilă, pentru care nu sunt vinovaţi nici pietonii, nici conducătorii auto care sunt nevoiţi să-şi lase pe unde pot autovehiculele, ci cei care au guvernat până acum.
Ca atare, ne vom abţine de la a vota o astfel de lege care sună bine, dar dă loc la foarte multe abuzuri”
, a declarat deputatul AUR, Alin Coleşa.

Legea a fost respinsă în anul 2019 de către Senat 

Proiectul de lege schimbă art. 64 alin. 1 din OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, în sensul instituirii posibilității ca Poliția Rutieră să aibă dreptul de a ridica mașinile parcate neregulamentar de pe trotuare.

Citeste si: Șoferii care vor fi obligați să plătească roviniete mai scumpe. Taxele se vor aplica în funcție de vechimea mașinii

Senatul a respins legea pe data de 29 mai 2019. Camera Deputaților este forul decizional în acest caz, iar proiectul de lege va fi promulgat de președintele țării, Klaus Iohannis.