Masline toxice: desi sunt indicate pentru consum si au o serie de beneficii importante pentru organism, anumite tipuri de masline vandute in comert contin o serie de substante nocive, care pot provoca probleme de sanatate. Din acest motiv alegerea lor trebuie facuta cu o consultare amanuntita a etichetei.
Printre beneficiile aduse de maslinele netratate se numara prevenirea bolilor cronice, mentinerea integritatii membranelor celulare, asigurarea aportului zilnic optim de micronutrienti, tratarea constipatiei, reglarea colesterolului in organism sau combaterea inflamatiilor in corp, scrie sfatulmedicului.ro.
In plus maslinele sunt indicate celor care isi doresc sa scada in greutate si celor care sufera de alergii. Afla cum iti dai seama daca urmeaza sa cumperi masline toxice sau masline bune.
Masline toxice: semnele care iti arata ca nu sunt bune de cumparat
Un studiu realizat de Asociatia Pro Consumatori a analizat 20 de sortimente prezente pe piata romaneasca. La nivel general s-a descoperit ca 40% din maslinele din comert sunt colorate artificial. De asemenea, acestea contin in medie 9 tipuri de aditivi alimentari.
In general incearca sa eviti maslinele care au E202 in compozitie, sau sorbat de potasiu. Acesta este un conservant care poate irita pielea, ochii si mucoasele.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
Evita si maslinele care contin E579 si E585
Potrivit Asociatiei Pro Consumatori, multe masline din comert au in compozitie si E579, sau gluconat feros. Acesta este un stabilizator artificial folosit in general in oxidarea maslinelor verzi, pentru ca acestea sa devina negre. Gluconatul feros poate insa provoca leziuni la nivelul esofagului si al stomacului.
Masline toxice sunt si cele care contin E585, sau lactat feros. Acesta este tot un stabilizator care provoaca aceleasi reactii adverse ca si gluconatul feros. Evitati de asemenea si maslinele care au un continut ridicat de sare. Unele dintre ele au 7 grame/ 100 de grame, in conditiile in care Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda un consum de sare de 5 grame pe zi.
Masline toxice: cum deosebesti maslinele vopsite de cele naturale
Exista o modalitate simpla de a deosebi maslinele vopsite artificial de cele naturale. Tot ce trebuie sa faceti este sa strangeti o maslina cu degetele si sa observati ce culoare lasa zeama care se scurge din ele.
O culoare mov inchis indica o maslina naturala, in timp ce o culoare aproape neagra indica masline toxice, colorate artificial.