Măsura prin care elevii și profesorii ar fi primit bani de la stat pentru cărți, respinsă definitiv

Author: Bianca Vidoi
Actualizat: 22 sep 2022, 17:03

Elevii și profesorii nu vor primi bani de la autorități pentru achiziționarea cărților

Sursa: PixaBay

Marți a fost respinsă definitiv propunerea legislativă ce conținea măsura prin care elevii din învățământul preuniversitar să primească bani de la autorități pentru achiziționarea de cărți tipărite și cărți electronice.

Un alt proiect a mai fost respins definitiv, ceea ce înseamnă că nu se va aplica, iar acesta propunea acordarea unei sume pentru cumpărarea de cărți de către profesorii din învățământul preuniversitar.

Citeste si: Mesajul ministrului Educației în prima zi de școală din 2022. ,,Vă asigur că tot efortul vostru va merita, pentru că doar prin școală veți fi mai aproape de un viitor mai bun.”

Două proiecte de lege privind achiziționarea cărților au fost respinse

Cele două proiecte de acte normative aveau ca scop stimularea achiziţionării de cărţi tipărite şi cărţi în format electronic, necesare pentru elevi, în învăţământul preuniversitar, și stimularea achiziţionării de cărţi sau cărţi în format electronic, necesare îmbunătăţirii calităţii activităţii didactice, în învăţământul preuniversitar, au fost respinse definitiv de către deputați.

Cele două propuneri aveau ca și scop acordarea unei sume de bani anumitor elevi și profesori pentru a își achiziționa cărți, indiferent de formatul acestora.

Elevii ce puteau beneficia de această sumă pentru achiziționarea cărților ar fi fost elevii absolvenți ai primului an de studiu de la începutul fiecărui ciclu școlar, adică cei ce finalizează clasa pregătitoare, clasa a V-a și clasa a X-a.

Elevii menționați mai sus ar fi putut primi echivalentul sumei de 50 de euro, în lei, pentru cumpărarea de cărți, în orice format.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Citeste si: Structura anului școlar 2022-2023. Cum sunt împărțite cele 5 module de învățare și când vor avea elevii vacanță în noul an școlar 2022-2023

Profesorii își vor achiziționa cărți din salariu

Al doilea proiect ce a fost respins de către deputați a fost cel referitor la realizarea unui suport financiar în valoare de 100 de euro pentru toți profesorii, atât cadrele didactice titulare, cât și cadrelor didactice suplinitoare calificate din învățământul preuniversitar.

În România profesorii au mai primit diferite sume de bani pentru a își achiziționa cărți dar, în contextul crizei economice din 2010, s-a renunțat la această măsură.

Potrivit statisticilor, România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană la numărul de cărți cumpărate. Cele două măsuri pe care deputații le-au respins i-ar fi putut face pe tineri să cumpere cărți, tipărite, dar și în format electronic. Ca o perspectivă diferită, elevii ar fi putut să aibă cadre didactice mult mai bine pregătite dacă acestea ar fi avut o sumă de bani pusă la dispoziție pentru achiziționarea cărților.

Citeste si: Admiterea la liceu pentru elevii olimpici. Cum se face înscrierea pentru clasa a 9-a. DOCUMENTE NECESARE

Sursa: avocatnet.ro