Măsuri care vizează toți românii: Cele mai importante modificări fiscale din anul 2022

Autor: Catalina Giol
Actualizat: 13 oct 2022, 00:50

Cele mai importante modificări fiscale 2022

Sursa: PixaBay

Mai multe modificări legate de bani și taxe au intrat în vigoare o dată cu trecerea în anul nou. Aceste schimbări vizează majoritatea persoanelor cu un venit stabil, și privesc salariul minim pe economie, îndatoririle unui angajator și nu numai.

Anul 2022 vine la pachet cu o serie de modificări vizând diferite domenii. Printre acestea se numără și schimbări importante din punct de vedere fiscal și de taxare, care îi vizează pe toți locuitorii României. Aceștia vor intra în contact cu noile măsuri atât în viața personală de zi cu zi, cât și la locul de muncă. Iată ce se schimbă din punct de vedere fiscal în 2022 în România:

Majorarea salariului pe economie

În 2022, salariul minim pe economie suferă o majorare de 10,9% comparativ cu anul trecut, astfel încât de la 2.300 de lei brut în 2021, ajunge la suma de 2.550 de lei brut pe lună. Această măsură conform căreia se mărește valoarea salariului minim pe economie a fost legiferată prin Hotărârea Guvernului nr.1071/2021 și notată în Monitorul Oficial la data de 5 octombrie 2021.

Conform legii, un angajat poate beneficia de salariul minim pe economie pentru o perioadă maximă de 2 ani. La momentul expirării acestei perioade, salariatul va fi audiat de angajator pentru verificarea nivelului de calificare, astfel încât să poată fi ulterior încadrat cu un salariu de bază superior valorii celui minim pe economie.

Pentru persoanele care au încheiat un contract de muncă fiind plătite cu valoarea salariului minim brut pe economie pentru o perioadă ce depășește 2 ani, se aplică aceeași măsură conform căreia se necesită majorarea salariului în contextul în care

angajatul este calificat.

Citeste si: Peste 60% dintre români speră la un job mai bun în 2022

 „Măsura impactează toate firmele din România, în mod direct fiind vizaţi aproximativ 1,2 milioane de salariaţi, aproape un sfert din salariaţii din România (23%, cum a anunţat ministrul muncii la data adoptării hotărârii). Indirect, vor fi afectaţi aproximativ 2 milioane de angajaţi, tot conform surselor guvernamentale.

Cea mai recentă măsură în privinţa salariului minim a venit prin OUG 130/2021, care aduce modificări la Codul muncii. Astfel, odată cu publicarea prezentei ordonanţe (i.e. 18 decembrie 2021), salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată poate fi aplicat pentru unsalariat pentru o perioadă de maximum 24 de luni de la momentul încheierii contractului individual de muncă“, a declarat Alin Negrescu, tax partner pentru rețeaua de firme de consultanță KPMG.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Scade valoarea TVA-ului pentru locuințe

O altă modificare a anului 2022 constă în scăderea valorii TVA-ului de la 19% la 5% pentru locuințele a căror valoare imobiliară nu depășește suma de 700.000

de lei, adică aproximativ 140.000 de euro. Până în momentul actual, singurele imobile care beneficiau de acest TVA redus erau apartamentele cu maxim 120 de metri pătrați și apartamentele a căror valoare nu depășea 450.000 de lei fără TVA, mai exact 93.000 de euro fără TVA.

Noul proiect de lege prevede faptul că această micșorare a TVA-ului nu poate fi folosită decât o singură dată, pentru achiziționarea unei singure locuințe. Dacă o persoană dorește să cumpere un al doilea imobil, TVA-ul aferent acestuia va rămâne la pragul de 19%.

Citeste si: Când începe programul Prima Casă 2022

Ce angajatori riscă închisoare

Conform noilor modificări, angajatorii care nu plătesc la stat taxele aferente salariilor angajaților proprii riscă să facă închisoare. Prin implementarea acestei măsuri, Guvernul României își dorește să incrimineze companiile care rețin, fără să plătească mai departe la stat, toate contribuțiile sociale ale angajaților.

Conform ordonanței, pedeapsa aferentă acestei ilegalități se pedepsește cu amendă sau închisoare de la 1 la 5 ani: „Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 1 an la 5 ani sau cu amendă reținerea și neplata, încasarea și neplata ori, după caz, nereținerea sau neîncasarea, în cel mult 60 de zile de la termenul de scadență prevăzut de lege, a impozitelor și/sau contribuțiilor”.

Până la momentul intrării în vigoare a acestei legi, la data de 1 martie 2022, pentru a putea verifica dacă angajatorii plătesc la stat contribuțiile salariaților, angajații trebuie să acceseze site-ul oficial al Agenției Naționale de Administrare Fiscală și să caute în lista cu numele tuturor angajatorilor care nu și-au îndeplinit această îndatorire, numele întreg al angajatorului lor.

 

Sursă: profit.ro  zf.ro