Măsuri cuprinse în programul Sprijin pentru România. Când intră fiecare măsură în vigoare și până când se aplică

Author: Amalia Georgescu
Actualizat: 04 feb 2023, 07:15

Măsurile cuprinse în Programul Sprijin pentru România

Sursa: captura Guvernul Romaniei

Pentru a contracara efectele crizei economice și a veni în sprijinul românilor afectați de creșterea prețurilor, coaliţia de guvernare a gândit un program numit Sprijin pentru România. Iată care sunt măsurile cuprinse în acest program și cum vor fi sprijiniți românii.

Programul Sprijin pentru România a fost validat de liderii coaliției de guvernare. Acesta presupune adoptarea mai multor măsuri economice prin care să fie sprijinită populația, IMM-urile din industria alimentară, dar și fermierii. Autoritățile au prezentat toate măsurile care sunt cuprinse în programul Sprijin pentru România, acestea fiind valabile până la finalul anului 2022, conform declarațiilor făcute de premierul Nicolae Ciucă.

Programul Sprijin pentru România a fost prezentat de premierul Nicolae Ciucă

La începutul lunii aprilie 2022, premierul Nicolae Ciucă a anunțat măsurile cuprinse în programul Sprijin pentru România. La acel moment, premierul României a precizat că măsurile intră în vigoare la data de 1 mai și se vor aplica până la finalul acestui an. Unele măsuri vor continua și în anul 2023, fiind vorba despre cele care sunt sprijinite din fonduri europene.

Premierul Nicolae Ciucă a precizat că pachetul de măsuri socio-economice Sprijin pentru România își propune să îi sprijine pe românii cu venituri reduse, dar și firmele care întâmpină dificultăți din cauza scumpirilor.

„Primele măsuri vor intra în vigoare cel mai devreme la 1 mai. Ele au perioadă de aplicare până la sfârşitul anului. Doar pentru cele care au suport deja programele din fonduri europene, acestea vor continua şi după 31 decembrie 2022. În acest pachet avem măsurile care vizează sprijinirea cu până la 400.000 de euro a companiilor care au suferit sau suferă de pe urma acestor creşteri ale preţurilor la energie sau cele care sunt afectate de contextul regional. Sunt, de asemenea, măsurile care vizează pachetul social. Şi ele vor continua şi în anul viitor. Toate acestea urmează să fie agregate în funcţie de măsurile care urmează să fie luate în continuare la nivelul UE şi bugetul pentru anul viitor.”, declara Premierul Nicolae Ciucă la începutul lunii aprilie, potrivit digi24.ro.

Nicolae Ciucă, premierul României 
[Sursa: instagram Nicolae Ciucă]

Lista măsurilor cuprinse în programul Sprijin pentru România 

Coaliția de guvernare a anunțat că programul Sprijin pentru România se bazează pe un fond de 17,3 miliarde de lei, sumă de bani provenită atât din fonduri europene, cât și din bugetul de stat. Mai exact, 9 miliarde de lei sunt bani obținuți din fonduri europene, iar 8,3 miliarde de lei vor veni din bugetul de stat.

Programul Sprijin pentru România, măsuri pentru IMM-uri, marii investitori, transportatori și distribuitori, investiții publice în derulare  

Pentru aceste categorii de beneficiari, autoritățile au anunțat un sprijin în valoare de 300 de milioane de euro pentru compensarea prețurilor, dar și un ajutor de până la 400.000 de euro/firmă pentru IMM-urile cu cheltuieli de plus 15 la sută la utilități, în contextul creșterii prețurilor.

Pentru investițiile cu impact major în economie vor fi alocate 200 de milioane de euro, iar pentru a stimula investițiile se va acorda un ajutor de stat în valoare de peste 1 milion de euro.

De ajutor din partea statului vor avea parte și firmele de transport rutier de mărfuri, de persoane și pentru companiile de distribuție. Pentru aceștia se va acorda 0,50 lei/litru din prețul final la pompă. Este vorba despre o subvenţie de 0,50 lei/litrul de carburant.

Autoritățile au menționat că vor fi ajustate contractele de investiții publice aflate în derulare, finanțate din fonduri naționale și europene. Acestea vor fi ajustate în funcție de creșterile prețurilor la materiale, manoperă, transport, utilaje. Pentru ca aceste proiecte să poată continua, guvernul oferă un sprijin de 2 miliarde de lei în 2022 prin programul Sprijin pentru România.

Până la finalul anului 2022, angajații aflați în șomaj tehnic vor primi 75% din salariu și a fost anunțată și prelungirea programului Kurzarbeit, cel prin care poate fi redus programul de lucru.

Programul Sprijin pentru România, măsuri pentru fermieri, IMM-uri și cetățeni

Programul Sprijin pentru România vine și în ajutorul fermierilor. Vor fi acordate 200 milioane de euro pentru procesarea produselor agricole în România și va fi oferită prima de 10% din valoarea produselor procesate pentru fermieri. Această măsură urmează să fie introdusă începând cu data de 1 iunie.

Guvernul a decis și aprobarea unui grant în valoare de 300 de milioane de euro capital de lucru pentru fermierii români, contractele de finanţare urmând să fie încheiate până la data de 30 iunie. 

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Autoritățile au mai decis ca salariul minim în agricultură și industria alimentară să fie de 3.000 de lei brut, similar cu cel din sectorul construcțiilor.

De la 1 august 2022 vor fi alocate 100 de milioane de euro pentru Casa de Comerț UNIREA, integrator de programe naționale în agricultură. Aceste fonduri provin de la bugetul de stat.

În Programul Sprijin pentru România sunt câteva măsuri care vizează sectorul agiculturii 
[Sursa: unsplash]

Citeste si: Tichete sociale 2022. Familiile care ar putea primi mai multe tichete pentru alimente de bază și mese calde până la finalul anului

Programul Sprijin pentru România, măsuri pentru românii cu venit mediu sub 600 de lei, familiile cu 2 copii și monoparentale, românii cu credite la bănci, pensionarii cu venituri mai mici de 1500 lei, persoane cu dizabilități, persoane cu venit minim garantat, elevii cu burse sociale, românii cu salariu minim, angajații care primesc tichete de masă și pacienții din spitale

În cadrul Programului Sprijin pentru România vor fi oferite vouchere pentru alimente de bază în valoare de 50 de € la fiecare 2 luni pentru următoarele categorii de persoane:

  • familii cu cel puţin doi copii sau monoparentale, cu venit mai mic de 600 de lei/lună;
  • pensionari cu venit mai mic de 1.500 de lei/lună;
  • persoanele cu venit minim garantat;
  • persoanele cu dizabilităţi.

Potrivit informațiilor oficiale, aproximativ 4,7 milioane de persoane vor beneficia de aceste vouchere în 2022, acestea având o valoare totală de 1 miliard de euro. Această măsură intră în vigoare de la 1 iunie 2022. 

De vouchere vor beneficia și elevii care primesc burse sociale. Aceste vouchere vor avea o valoare de 30 de euro și vor fi acordate lunar pentru cumpărarea de alimente, rechizite și haine.

La salariul minim se vor adăuga 200 de lei în plus, iar această creștere va fi scutită de taxe.

Valoarea tichetelor de masă va crește cu 50%, mai exact de la de la 20,17 lei la 30 de lei.

Reprezentanții autorităților au decis și dublarea normei de hrană pentru pacienții din spitale și vârstnicii instituționalizați. Mai exact, aceasta va crește de la 11 lei/zi- la 22 de lei/zi.

Programul Sprijin pentru România, măsuri pentru copiii din sistemul de protecție specială, copii cu dizabilități și mamele din centrele maternale

Autoritățile au anunțat că alocația zilnică de hrană va crește de la 2 la 16 lei/zi sau de la 16,6 la 22 lei/zi, în funcție de vârstă. 

Copiii și tinerii care se află în sistemul de protecție specială vor primi mai mulți bani lunar pentru nevoile personale, sumele crescând de la 28 de lei la 150 de lei.

A fost anunțată o creștere cu 58,5% a sumelor acordate anual copiilor și tinerilor pentru îmbrăcăminte, încălțăminte, rechizite. 

În următoarea perioadă, alocația lunară de plasament va crește de la 630 de lei la 900 de lei lunar, iar în cazul copiilor cu dizabilități, de la 945 de lei lunar, la 1.350 de lei lunar.

Programul Sprijin pentru România, măsuri pentru familiile din România

Va fi extins în 2022 și programul de fertilizare în vitro. Vor putea aplica 5.000 de persoane în 2022 pentru acest program gândit pentru a veni în sprijinul familiilor care nu pot avea copii.

Programul Sprijin pentru România, măsuri pentru tineri și studenți

Statul oferă 500 milioane lei, garanții pentru credite:

Programul Family start- până la 75.000 lei

Programul naţional Student Invest- până la 50.000 lei

Citeste si: Vești importante pentru români! Se întâmplă cu tichetele de masă pentru anul acesta. Banii vor intra direct pe contul bancar al beneficiarilor