MATEMATICĂ Bacalaureat 2022, subiecte și barem de corectare. Cum trebuie să procedeze elevii de liceu pentru a obține o notă cât mai mare la BAC 2022, proba la matematică

Autor: Amalia Georgescu
Actualizat: 21 iun 2022, 15:10
subiecte matematica bac 2022 Foto(4)

Pe 21 iunie 2022 are loc proba scrisă la matematică

Sursa: shutterstock.com

Proba la matematică la BAC 2022 este programată pe 21 iunie 2022. Subiectele la matematică și baremele de corectare vor fi afișate pe EDU.RO, dar și pe site-ul kanald.ro, imediat ce vor fi disponibile.

Pe 21 iunie 2022, elevii de la profilul real au de rezolvat subiecte la matematică. Cea de-a doua probă scrisă a examenului de Bacalaureat 2022 este cea obligatorie a profilului, astfel că elevii de la real primesc subiecte la matematică, în timp ce absolvenții de la uman au de rezolvat subiecte la istorie. Baremul la matematică va fi făcut public de Ministerul Educației în jurul orei 15:00, la fel și cel la istorie.

BAREM Matematică Bacalaureat 2022, profil mate-info

 

BAREM Matematică Bacalaureat 2022, profil tehnologic

 

BAREM Matematică Bacalaureat 2022, profil științele naturii

 

BAREM Matematică Bacalaureat 2022, profil pedagogic

 

Subiecte matematică BAC 2022: mate-info

 

Subiecte matematică BAC 2022: tehnologic 

 

Subiecte matematică BAC 2022: științele naturii

 

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Subiecte matematică BAC 2022: pedagogic

 

Bacalaureat 2022, proba la matematică are loc pe 21 iunie

Examenul de Bacalaureat 2022 continuă cu proba scrisă obligatorie a profilului, ceea ce înseamnă că elevii de la real susțin pe 21 iunie proba la matematică. De obicei, aceasta este proba de examen care le dă emoții absolvenților de liceu, având în vedere că s-a întâmplat de multe ori ca unele exerciții să îi pună în dificultate, în special subunctele c) de la fiecare exercițiu.

Acestea din urmă au un nivel de dificultate ceva mai ridicat, însă profesorii sunt de părere că pot fi rezolvate cu ușurință dacă elevii sunt atenți la detalii și aplică toate cunoștințele dobândite la clasă.

Citeste si: Calendar Bacalaureat 2022. Programul probelor la BAC 2022. Când au loc probele scrise în acest an și când vor fi afișate primele note

La BAC 2022, nu doar elevii de la mate-info primesc subiecte la matematică la a doua probă scrisă, ci și absolvenții de la profilul științele naturii, tehnologic sau pedagogic.

Deși toți acești elevi susțin proba la matematică, subiectele de examen sunt diferite ca nivel de dificultate, astfel că ele sunt împărțite în mai multe categorii, după cum urmează: 

  • M1- MATE-INFO
  • M2- ȘTIINȚELE NATURII
  • M3- TEHNOLOGIC
  • M4- PEDAGOGIC

Deși diferite ca nivel de dificultate, subiectele la matematică au aceeași structură indiferent de specializarea urmată de elevi.

Elevii au de rezolvat trei subiecte la matematică, iar fiecare conține mai multe exerciții, fiecare exercițiu având la rândul său mai multe subpuncte.

Citeste si: SUBIECTE Matematică Bacalaureat 2022. Ce subiecte au picat la Matematică la BAC 2022

Subiecte matematică, BAC 2022. Ce trebuie să facă elevii pentru a obține o notă cât mai mare? 

Subiectele la matematică de la BAC 2022 sunt elaborate în funcție de programa școlară anunțată de Ministerul Educației, astfel că elevii vor avea de rezolvat doar exerciții care să cuprindă materia pe care au studiat-o la clasă.

Pentru a obține o notă cât mai mare la matematică, profesorii le recomandă elevilor să trateze fiecare subiect în parte, indiferent dacă știu sau nu să ducă un exercițiu până la capăt. În acest mod, elevii pot obține punctaje intermediare și astfel nota lor poate crește. 

„Recomand elevilor abordarea fiecărui subiect, chiar dacă nu știu să finalizeze subiectul. Ei sunt foarte speriați de subpunctele c) ale acestora. Se demonstrează, prin exemple, că există subiecte în care subpunctele b) sunt mai lungi în demonstrație și mai grele decât unele subpuncte c). Concluzia – nu trebuie abandonată din start abordarea acestora”, consideră profesoara de Matematică Mihaiela Doinaru, potrivit edupedu.ro.

În cazul în care aleg să rezolve subiectele la matematică pe ciornă, elevii de clasa a XII-a și a XIII-a trebuie să se asigure că transcriu toată rezolvarea pe foaia de examen, nu doar rezultatul final. În plus, este foarte important ca elevii să nu lase niciun subiect neabordat și să își calculeze timpul astfel încât să se încadreze în cele 3 ore pe care le au la dispoziție.

Bacalaureat 2022, subiecte și barem de corectare la matematică

Subiectele la matematică de la BAC 2022, dar și baremul de corectare vor fi postate pe EDU.RO după ce elevii vor ieși din examen, undeva în jurul orei 15:00. Acestea vor fi preluate în timp real și pe kanald.ro. 

Baremul la matematică va cuprinde rezolvările corecte ale subiectelor, astfel că elevii de la profilul real vor putea verifica dacă au rezolvat corect subiectele, dar și cum vor fi notați pentru fiecare cerință în parte.

Bacalaureat 2022. La ce oră începe proba scrisă la matematică?

Proba la matematică este cea de-a doua probă scrisă la care participă elevii de liceu care s-au înscris în prima sesiune de BAC 2022. Elevii trebuie să fie în săli la ora 08:30, iar la ora 09:00 vor primi foile cu subiecte la matematică. Pentru rezolvarea cerințelor la matematică, elevii au la dispoziție 3 ore. 

Citeste si: Noi schimbări la Bacalaureat 2022 și Evaluarea Națională 2022. Cum vor fi corectate lucrările elevilor din Călărași și Dâmbovița

În timpul examenului de Bacalaureat 2022, elevilor le este interzis să comunice între ei sau cu persoane aflate în afara sălii de examen. Candidații la BAC 2022 nu au voie să aibă asupra lor materiale ajutătoare, calculatoare, telefoanele mobile sau orice alte instrumente care le-ar putea fi de ajutor în rezolvarea subiectelor. În cazul în care încalcă regulamentul, elevii riscă să fie eliminați din sala de examen.

După proba obligatorie a profilului, pentru elevii de clasa a XII-a și a XIII-a urmează proba la alegere a profilului și specializării, pe 22 iunie 2022, iar pe 23 iunie 2022 este programată proba la  limba și literatura maternă. 

Primele rezultate la BAC 2022 vor fi afișate pe 27 iunie 2022, iar notele finale, cele acordate după rezolvarea contestațiilor vor fi făcute publice pe 1 iulie 2022. 

Sursă: edu.ro