Matematica nu va fi studiată obligatoriu la științe sociale! Mari schimbări pentru elevii claselor a XI-a și a XII-a

Autor: Bianca Vidoi

Ministerul Educației a pus în dezbatere pubică un plan-cadru realizat special pentru învățământul liceal.

Un nou plan-cadru a fost pus în dezbatere publică de către Ministerul Educației. Noul plan-cadru propune ca elevii la profil umanist ai claselor a XI-a și a XII-a să nu mai studieze obligatoriu matematica, astfel încât aceștia să se poată concentra asupra materiilor care îi va ajuta în viitor.

Mari schimbări pentru elevii claselor a XI-a și a XII-a

Noul plan-cadru pus în dezbatere publică de către Ministerul Educației susține ca elevii de clasa a XI-a și a XII-a să își poată alege materiile pe care să le studieze intensiv, astfel încât acestea

să se alinieze cu viitoarea lor meserie. Astfel elevii care studiază la profilul uman nu vor mai studia obligatoriu în clasele a XI-a și a XII-a matematică, fizică și chimie. În același timp, elevii care studiază la profilul real nu vor mai studia obligatoriu în clasele a XI-a și a XII-a istorie și geografie.

Astfel, elevii claselor a XI-a și a XII-a vor putea alege 2,3 ore pe săptămână, ca opțional.

Pentru elevii de clasa a XI-a și a XII-a ai profilul uman, aceștia trebuie să aleagă între Matematică, Fizică, Chimie și Biologie Pentru elevii de clasa a XI-a și a XII-a ai profilul real, aceștia pot alege între Istorie și Geografie.

Citește și: Când intră bursele elevilor pe card. La ce sume au ajuns și motivul pentru care unii elevi vor primi mai puțini bani

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Veste pentru pensionare! Cine va beneficia de indemnizația de solidaritate și cine va primi bani în plus la pensie

Acest opțional face parte din CDEOȘ, orientativ, cu definitivare în urma consultării publice, și dorește susținerea pregătirii elevilor pentru proba F din cadrul examenului național de bacalaureat. Această nouă probă a examenului de bacalaureat presupune ca elevii de la profilul umanist, filiera teoretică, să susțină o probă scrisă pentru evaluarea competențelor de bază, la alegere între: Matematică, Fizică, Chimie, Biologie, potrivit legislatie.just.ro. Pentru profilul real, filiera teoretică, proba scrisă pentru evaluarea competențelor de bază, la alegere între: Istorie, Geografie, Logică, Psihologie, Sociologie, Economie, Filosofie sau Religie

Această nouă probă a examenului de bacalaureat va începe cu generația de elevi înscriși în clasa a IX-a în anul școlar 2025-2026, în conformitate cu prevederile prezentei legi.

Limba latină nu va fi mai disciplină obligatorie

O altă schimbare adusă prin intermediul planului-cadru pus în dezbatere publică de către Ministerul Educației arată că limba latină nu va mai fi studiată de către elevii de liceu.

Planul-cadru nu prezintă nici măcar o oră de limba latină pentru elevii profilului uman sau real. Această materie nu apare nici în oferta CEDOȘ, astfel aceasta nu poate fi aleasă ca opțional de către elev.

Limba latină este regăsită doar la filiera vocațională, profilul Teologic, diverse specializări. Specific, limba latină apare momentan doar la cultul romano-catolic, specializarea teologie romano-catolică și specializarea ghid turism religios.

Elevii care urmează aceste specializări pot studia limba latină o oră pe săptămână în clasele IX, X, XI și XII. În cadrul cultului ortodox, limba latină poate fi studiată la solicitarea elevului, potrivit edupedu.ro.