Matilda Pascal Cojocărița studii și carieră. În tinerețe a câștigat titlul de "Miss Romania” 

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 16 dec 2023, 01:05

Matilda Pascal Cojocărița

Sursa: https://www.facebook.com/pascalcojocarita.matilda

Matilda Pascal Cojocărița este una dintre cele mai îndrăgite interprete de muzică populară din România.

Deși s-a născut într-o familie de oameni simpli, Matilda Pascal a devenit una dintre cei mai apreciați interpreți de muzică populară din țară.

Matilda Pascal Cojocărița copilăria

Cunoscuta cântăreață s-a născut pe data de 4 octombrie 1958, în Negrești, județul Vaslui. Matilda Pascal s-a născut într-o familie de oameni simpli și care aveau deja trei copii.

Aceasta a copilărit în orașul natal până la vârsta de 17 ani.

Citește și: Aurelian Temișan, invitatul ediției de duminică, de la ora 22:30, al emisiunii “40 de întrebări cu Denise Rifai”, la Kanal D

Despre copilăria sa, artista a declarat în numeroase rânduri că părinți i-au iubit necondiționat, dar cu toate acestea nu i-au răsfățat. Au învățat de mici ce înseamnă munca deoarece în perioada aceea erau extrem de săraci. Ambilor părinți le plăceau să cânte, iar mama sa avea o voce minunată.

Matilda își aduce aminte cu drag de momentele în care dansa hore cu tatăl său, care din păcate s-a stins când aceasta avea doar 14 ani.

La 17 ani a ales să părăsească orașul natal pentru a-și termina studiile. A absolvit cu bursă Liceul Emil Racoviță din Iași, cursuri serale, iar cele superioare, la Facultatea de Muzică, în cadrul Universității Spiru Haret.

 A fost angajată la Combinatul de fire și fibre sintetice și acolo s-a înscris în echipa de handbal feminin, dar și la ansamblul combinatului.

În anul 1979 a câștigat echivalentul a titlului de “Miss România” din zilele noastre, mai exact primul loc la un concurs de frumusețe din România, organizat sub deviza “Muncă, tinerețe, frumusețe”, concurs care a avut loc la Costinești. Artista nu a avut nici un beneficiu de pe urma acestui concurs.

Talentul l-a moștenit din familie și astfel a început o carieră de succes

Deși părinților săi le plăcea să cânte, aceștia nu și-au făcut o carieră din asta. Cu toate acestea, bunicul său a fost unul dintre cei mai cunoscuți rapsozi din Huși. Matilda Pascal și-a început cariera de la 12 ani, iar în anul 1978 primea Premiul special al juriului în cadrul primului concurs la care a participat, Festivalul de muzică “Maria Tănase”, iar șapte ani mai târziu a câștigat trofeul “Floarea din grădină”.

Matilda s-a căsătorit pentru prima oară în 1980, căsătorie în urma căreia s-a născut primul ei copil, un băiat.

După o perioadă de timp, în urma unor neînțelegeri cu primul soț aceasta a plecat, împreună cu copilul în vârstă de 5 ani, la Bistrița, la violonistul Ștefan Cigu, cel cu care se cunoștea din diversele concerte avute în țară cu care mai târziu s-a căsătorit.

Cei doi sunt împreună și în prezent și au împreună încă doi copii.

Citește și: Selly, cel mai tânăr invitat de la “40 de întrebări cu Denise Rifai”. Dezvăluirile celui mai influent român din mediul online, în ediția de duminică a emisiunii de la Kanal D

Cei doi s-au stabilit în Bistrița (unde locuiesc și în acest moment) alături de cei 3 copii ai lor (băiatul Matildei din prima căsătorie și un băiat și o fată ai lui Ștefan dintr-o căsătorie anterioară). Cei trei copii ai familiei au urmat tot cariere muzicale.

Cele mai cunoscute piese ale artistei

Din repertoriul artistei, cele mai cunoscute cântece pe care aceasta le interpretează sunt:

 

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

- În fumul de țigară    

- La crâșma lui nea Marin    

- Viața-i scurtă    

- Omul când e supărat

- Costică, Costică    

- Cine-a pus cârciuma-n drum    

- E bine să ai copii    

- Așa-i viața, bună, rea    

- Ce-i în lume prețios

- Las să știe lumea    

- Mamă, mamă dor de mamă

- Nu pot fără dragoste

- Uite-așa, din dor în dor    

- Hora lui Bica    

- Ochii tăi, gurița ta    

- Boală veche, dragostea

Sursă: ro.wikipedia.org