Mazare toxica: cand devine mazarea toxica pentru organism. Ai mare grija cum o prepari

Author: B.M.
Actualizat: 22 iun 2020, 13:52
Mazare toxica: cand devine mazarea toxica pentru organism

Mazare toxica: cine ar trebui sa evite consumul de mazare. Afla de ce mazarea poate fi toxica pentru organism.

Mazarea este una dintre cele mai benefice legume pentru organism si este preferata de cei care tin post sau de cei care nu mananca carne si tin o dieta vegetariana.

Mazarea poate deveni insa toxica pentru organism consumata in cantitati mari, sau daca nu este preparata cum trebuie. Iata cand devine mazarea toxica.

Citeste si: Pateu vegetal: este toxic sau nu? Pericolul din pateul vegetal: ce se intampla cand il mananci

Citeste si: Halva toxica: ce se intampla in corpul tau cand mananci halva

Citeste si: Chiftelute din linte. Reteta de post ieftina si cu preparate la indemana

Mazare toxica: cand devine mazarea toxica

Consumata in cantitati mari, mazarea poate deveni toxica deoarece poate duce la pierderea calciului din organism.

Cei care prezinta litiaza cu caliculi pe baza de calciu ar trebui sa evite pe cat posibil consumul de mazare, deoarece aceasta este o sursa de acid oxalic.

Consumata in cantitati mare, mazarea poate duce si la acumularea acidului uric in organism, favorizand astfel aparitia gutei. Consumul de mazare ar trebui evitat de cei care au guta, deoarece poate agrava crizele ar durerile resimtite la nivelul articulatiilor pot deveni atroce.

Mazarea poate duce si la aparitia afectiunilor renale, datorita purinei din compozitie. Mare atentie si la mazarea cumparata la conserva dar si la cea congelata. Aceste tipuri au un continut foarte mare de sodiu, de pana la 600 de miligrame la suta de grame, si trebuie spalate si clatite foarte bine inainte de preparare si consum.

Citeste si: Mere toxice. Adevarul despre merele care te pot otravi

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Mazare: ce beneficii are consumul de mazare

Lasand la o parte cele de mai sus, mazarea are o serie de beneficii uimitoare daca este consumata in cantitati moderate. Desi o ceasca de mazare are mai putin de 100 de calorii, aceasta cantitate asigura un aport consistent de proteine si fibre. Mazarea este astfel recomandata celor care vor sa slabeasca.

S-a demonstrat ca mazarea are cantitati mari de coumestrol, un compus ce ajuta la prevenirea aparitiei cancerului de stomac.

Mazarea este extrem de bogata in antioxidanti, vitamina C, vitamina E si acizi Omega 3, compusi care pot preveni aparitia unor afectiuni precum Alzheimer, artrita, bronsita, osteoporoza sau candida.

Datorita continutului extrem de ridicat de fibre si proteine, mazarea poate ajuta la reglarea zaharului din sange, fiind astfel indicata celor care sufera de diabet.

Mazarea are in componenta si vitaminele B1, B2, B3, B6 si acid folic.

Reduce astfel nivelul de homocisteina din organism si previne astfel aparitia bolilor aparatului cardiovascular.

S-a demonstrat ca un consum regulat de mazare duce la scaderea nivelului de colesterol rau din sange, acel LDL, dar imbunatateste si sanatatea intestinelor si regleaza tranzitul intestinal.

Nu in ultimul rand mazarea este extrem de bogata in vitamina K. O ceasca de mazare asigura 44% din doza zilnica recomandata de vitamina K si intareste astfel sistemul osos, ajutand la fixarea calciului in oase.

Mancare de mazare: reteta simpla, rapida si usor de preparat

Pentru a prepara mancare de mazare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 800 de grame de mazare, doua cepe mari, un morcov, un cartof, doua conserve de rosii in bulion, ulei, un catel de usturoi, marar, sare si piper.

Se incepe cu calirea cepei taiata marunt in 1-2 linguri de ulei. Ulterior se adauga morcovul dat pe razatoare, dar si cartoful taiat cubulete.

Se pune mazarea peste celelalte ingrediente, se adauga doua cani de apa si se lasa la fiert timp de 20- 25 de minute. Vei sti ca mazarea este fiarta cand vei observa ca bobul este moale.

Marunteste usturoiul si adauga-l peste mazare, impreuna cu cele doua conserve de rosii cu bulion. Lasa din nou mancarea la fiert pana cand nivelul apei scade. La final inchide focul, adauga mararul taiat marunt si lasa mancarea sa se odihneasca timp de 10 minute.