Medicamente cu risc cancerigen crescut, retrase de pe pietele din Europa, inca se vand in Romania VIDEO

Autor: Redactia KANAL D
Actualizat: 28 oct 2020, 22:15

Producatorul a instiintat inca de anul trecut ca un medicament destinat diabeticilor - ACTOS - poate avea si efecte secundare adverse serioase.

 Printre acestea si riscul cancerigen crescut, asa ca francezii au decis sa il retraga de pe piata. Exista si o asociere a unor medicamente cu risc crescut pentru unele tipuri de cancer, datorita faptului ca insulina este un hormon care stimuleaza cresterea celulara.

Cu toate aceste, produsele retrase de pe piata in Franta, de exemplu, se gasesc in continuare la vanzare in Romania. Autoritatile in domeniu spun ca nu pot face nimic atata timp cat Agentia Europeana a Medicamentului nu a considerat ca se impune retragerea medicamentului si nu a emis un ordin in acest sens.


Produsele pot fi retrase de pe piata fie prin decizia Agentiei Europene a Medicamentului, fie prin cea a unei comisii nationale de specialitate.

Din pacate, insa, in cele mai multe cazuri, romanii nu anunta daca medicamentele prescrise le provoaca si reactii adverse, iar medicii, la randul lor, nu pot informa autoritatile in domeniu cu privire la efectele secundare.

Algocalminul este un alt medicament pe care tarile din zona nordica a Europei l-au retras de pe piata, dar care in Romania inca se gaseste la vanzare.


Nu mai departe de anul trecut, un alt medicament folosit in tratamentul diabeticilor putea fi cumparat din farmacii, desi Agentia Europena a Medicamentului suspendase dreptul de punere pe piata a acestui produs.