Medicamentele, băuturile și dulciurile te pot lăsa fără permis! Alimentele care influențează rezultatul drugtestului

Author: Diana Ghita
Actualizat: 19 sep 2024, 06:15

Șoferii trebuie să fie atenți la ceea ce consumă

Sursa: Unsplash

La fel ca medicamentele, unele alimente au în compoziție anumite substanțe care influențează rezultatul drugtestului, astfel putând să lase orice șofer fără permis.

Numărul alimentelor și băuturilor care indică rezultate false la drugtest și la alcooltest este în continuă creștere. Însă, pentru a ști de ce să te ferești înainte de a șofa, experții au compus o listă cu aceste produse, pe care nu le recomandă sub nicio formă.

Ce produse nu sunt indicate pentru șoferi

Șoferii din România trebuie să aibă mare atenție la ceea ce consumă înainte de a ieși în trafic. Însă, cei care neglijează acest aspect, cetățenii opriți de poliția rutieră pot ieși fals-pozitivi în momentul în care li se efectuează un drugtest sau un alcooltest.

Printre alimentele nerecomandate înainte de condus se numără: berea fără alcool, macul, băuturile energizante, croasantele cu aromă de șampanie, dar și bomboanele care au în compoziție lichior sau alcool.

Conform medicilor, semințele de mac pot provoca rezultate fals-pozitive pentru prezența opiaceelor în organism, întrucât au în compoziție urme de morfină.

De asemenea, oțetul sau apa de gură influențează, și ele, rezultatul alcooltestului, potrivit câtorva cazuri, prezentate de observatornews.ro.

Până și ciocolățelele cu lichior pot provoca rezultate nedorite
[Sursa: Unsplash]

Citește și: Bogdan de la Ploiești a fost testat antidrog și cu aparatul etilotest în trafic. Primele declarații ale cântărețului: „Control în portbagaj, control în portofel, control peste tot” 

Medicamentele pe care nu trebuie să le iei înainte de a te sui la volan

În cazul medicamentelor, cu toții știu că multe dintre acestea au efecte considerabile asupra testelor făcute de către polițiști participanților la trafic.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"

Spre exemplu, antipsihoticele, care au în compoziție clorpromazină sau quetiapină, pot da rezultate fals-pozitive, care indică prezența în organism a metamfetaminei sau a amfetaminei.

Rezultate false pentru amfetamine pot fi declanșate și de medicamentele pentru tratarea alergiilor și răcelilor, întrucât multe dintre ele au pseudoefedrină sau efedrină în compoziție.

Acestea nu sunt singurele tipuri de medicamente care pot genera astfel de rezultate la drugtest. Chiar și naproxenul sau ibuprofenul pot indica prezența falsă a marijuanei.

Fals-pozitivitatea unui la un drugtest apare atunci când acesta arată prezența unei substanțe interzise, în ciuda faptului că persoana în cauză nu a consumat niciun fel de substanță ilegală.

Mulți șoferi au rămas fără permisele de conducere din cauză că n-au știut că niște simple produse pot indica prezența a diferite droguri în organism. Aceștia își pot dovedi nevinovăția, însă procesul este unul de lungă durată, putând să treacă luni bune până la recuperarea dreptului de a conduce.

Citește și: Amenzi uriașe pentru șoferi dacă nu au aceste obiecte în mașină! Este obligatoriu prin lege din ianuarie

 

Taguri: