Cele mai frecvente localizari ale bolii sunt la nivelul sanului, al plamanilor, al colului uterin, colonului si prostatei, iar medicii atrag un semnal de alarma asupra „stilului de viata” care poate contribui la aparitia tumorilor maligne.
„ Cancerul este boala uzurii celulare. Pe masura ce speranta de viata creste, si defectele celulare au o probabilitate mai mare de a aparea. Mecanismele de reparatie a leziunilor celulare <<obosesc>> odata cu varsta.
Profesorul Cernea, unul dintre cei mai renumiti oncologi din Romania, expert in radioterapie, se numara printre medicii romani care au tratat de-a lungul timpului mii de romani bolnavi de cancer, fiind martorul vindecarii prin chimioterapie a primului pacient roman cu metastaze si asistand la unele dintre cele mai mari progrese din medicina oncologica.
„Sunt multe alte repere in evolutia terapiilor oncologice. Ca o comparatie, in anii ’80, procentul de vindecare de cancer era de 30. Altfel spus, din 100 de pacienti vindecam 30. Acum trecem de 65%. Este uluitor pentru o cariera de medic dublarea acestui procent. Ganditi-va la scara istorica ce insemnatate are aceasta evolutie. Cu cat boala este depistata si tratata mai devreme, cu atat sansele de vindecare sunt mai crescute.
Cancerul nu da semne zilnice, insa evolueaza, uneori, foarte rapid. Fiecare saptamana pierduta inseamna un risc mai mare ca tratamentul sa nu mai dea rezultate”, afirma Conf. Dr. Valentin Cernea„Cancerul nu da semne zilnice, insa evolueaza, uneori, foarte rapid”
Tratamentele oncologice au evoluat, iar astazi, medicamentele chimioterapice, programele de radioterapie performanta si accesul la chirurgi experimentati sunt accesibile si romanilor.
„Radiatia utilizata in majoritatea tratamentelor actuale pentru cancer are la baza radiatiile X, descoperite de mai bine 150 de ani. Acestea distrug practic moleculele de ADN din cromozomi, impiedicand astfel inmultirea celulelor tumorale. Progresul consta in utilizarea tehnicilor imagistice – computer tomograf (PET-CT), rezonanta magnetica etc. – a permis distribuirea precisa a acestor raze X in zonele tumorale. Identificarea perfecta a pozitiei tumorii in organism conteaza enorm.
Astazi, putem circumscrie foarte bine fasciculul de iradiere in volumului tumoral, astfel incat structurile critice sanatoase sa fie iradiate cu doze cat mai mici”, a mai spus specialistul.