Medicii de familie nu sunt obligați să respecte doar prevederile pe care le are orice șofer legat de Codul Rutier. Ce sunt nevoiți să facă aceștia?
Medicii de familie trebuie să respecte Codul Rutier
Potrivit Codului Rutier, medicii de familie nu sunt obligați să respecte doar obligațiile pe care le are orice șofer și pot să fie sancționați dacă nu respectă aceste prevederi.
Conform Codului, pe lângă situațiile în care circulă ei înșiși pe drumurile publice, aceștia pot fi sancționați și dacă nu își îndeplinesc obligația legală de a-i trimite pe șoferii pe care-i au în evidență sau îngrijire la o examinare medicală de specialitate, în cazul în care descoperă că aceștia suferă de o boală care nu le-ar permite să obțină sau să își reînnoiască permisul de conducere. De asemenea, legea mai prevede o sancțiune ce se aplică exclusiv medicilor.
Citește și: Cât este punctul de amendă în 2023. Amenzile pe care le pot încasa șoferii care nu respectă legea
Medicii trebuie să emită bilet de trimitere pentru șoferii aflați în evidențele acestora
În Codul Rutier, la alineatul 6 al articolului 22, este stabilit că orice medic, atunci când constată că un conducător de autovehicul, de tractor agricol sau forestier ori tramvai, aflat în evidența sau îngrijirea sa, prezintă afecțiuni medicale incompatibile cu calitatea de conducător de vehicule, este obligat să emită bilet de trimitere către o unitate de asistență medicală autorizată să facă examinarea medicală a conducătorilor, cu diagnosticele constatate.
Medicul trebuie să noteze în biletul de trimitere datele de contact ale unității medicale în care își desfășoară activitatea și să consemneze emiterea biletului de trimitere în fișa medicală a conducătorului.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Biletul de trimitere îi este comunicat de urgență șoferului cu probleme de sănătate, prin corespondența electronică sau cea clasică, iar în termen de trei zile lucrătoare de la comunicarea acestuia, persoana care posedă permis de conducere este obligată să se prezinte la unitatea de asistență medicală autorizată pentru a efectua examinarea medicală de specialitate.
Totodată, conform alineatului 6^2 al articolului 22, în cazul în care, în termen de 30 de zile de la data comunicării biletului de trimitere, medicul trimițător nu este înștiințat de către unitatea de asistență medicală autorizată asupra rezultatului examinării, acesta este obligat să comunice poliției rutiere din regiune atât datele celui aflat în evidența sau îngrijirea sa (nume, prenume și cod numeric personal), dar și informația că acesta a fost trimis să se prezinte pentru o examinare medicală.
Lista cu afecțiunile medicale care pot afecta calitatea de a conduce un autovehicul poate fi consultată pe Ordinul Ministerului Sănătății 1.162/2010 pentru aprobarea Normelor minime privind aptitudinile fizice și mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul.
În funcție de gravitate, pot împiedica conducerea unui vehicul problemele de vedere, de auz, handicapul locomotor, anumite afecțiuni cardiovasculare sau neurologice.
Sursă: a vocatnet.ro