Șeful Salvamontului din Predeal este în stare “extrem de gravă”, după ce a fost sfâșiat de urs în drum spre casă. Noi detalii tulburatoare despre starea lui în aceste momente

Autor: Diana Bostan
Actualizat: 02 apr 2025, 15:27

Salvamontistul a fost atacat de urs în apropierea locuinței sale.

Sursa: PixaBay

Mihai, salvamontistul atacat de urs în Predeal, se află într-o stare "extrem de gravă" la Spitalul Floreasca.

Update: Mihai Marina, șeful Salvamont Predeal, se află într-o stare critică după ce a fost atacat de un urs în Predeal, duminică seara. Bărbatul de 51 de ani a suferit răni grave în zona feței și gâtului, iar în urma atacului a fost transportat de urgență la Spitalul Floreasca din București, cu un avion medical. La momentul transferului, Mihai era deja intubat și ventilat mecanic, fiind internat în Secția de Terapie Intensivă.

Medicul Rodica Ciolacu a declarat că starea pacientului este extrem de gravă, cu leziuni semnificative pe față și gât. Acesta a fost stabilizat și primește tratament intensiv, dar rămâne în continuare sub supraveghere strictă din partea echipei medicale.

„Starea salvamontistului este extrem de gravă. Pacientul este în Terapie Intensivă- ventilat, intubat, cu leziuni extinse la nivelul feţei şi gâtului", a declarat medicul, potrivit observatornews.ro.

Știrea inițială...

Incidentul a avut loc în timp ce bărbatul se afla în apropierea unei zone montane și a fost surprins de animalul sălbatic. După atacul violent, salvatorul a fost găsit de martori într-o baltă de sânge, iar medicii au intervenit rapid pentru a-l salva. Acesta a suferit un infarct în timpul atacului, iar apropiații săi cred că, paradoxal, acest lucru l-a salvat, deoarece ursoaica l-a lăsat nesfârșit.

Citește și: Salvamontistul din Predeal a fost atacat de ursoaică la doar 300 de metri de casă! Ce s-a întâmplat cu animalul după incident

Medicii încearcă să reconstruiască chipul salvamontistului sfâșiat de urs

Salvamontistul, în vârstă de 51 de ani, a fost transportat de urgență cu un avion SMURD la Spitalul Floreasca din București, unde va beneficia de tratamente și intervenții pentru reconstrucția chipului său, notează observatornews.ro. Medicii sunt în continuare extrem de precauți, având în vedere starea sa critică, și se

luptă să-i stabilizeze circulația și respirația.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Cine poate obține pensia înainte de vârsta impusă? Află ce trebuia să faci în acest caz

Citește și: Ministrul Mediului vrea ca urșii să fie uciși dacă se apropie de localități. A anunțat deja propunerea pentru modificarea legislației

La scurt timp după atac, autoritățile din Predeal au pornit în căutarea ursoaicei periculoase, găsind-o împreună cu cei doi pui ai săi la doar 300 de metri de locul incidentului. Vânătorii din zonă au acționat prompt și au ucis ursoaica pe loc, iar puii au fost capturați, tranchilizați, cipați și relocați într-o zonă mai sigură a pădurii din apropiere.

Chiar și cu acest pericol înlăturat, localnicii din Predeal sunt încă îngrijorați.

„Pericolul este pentru că nu știm câți urși sunt și care pot să mai vină. Și la mine acasă vine pe stradă ursul. De acum încep să vină cam în fiecare seară", a spus un localnic, potrivit sursei menționate anterior.

Ce a declarat primarul din Predeal

Primarul din Predeal, Sorin Ciobanu, a recunoscut gravitatea situației și a subliniat faptul că numărul urșilor din zonă este mult mai mare decât ar trebui să fie. 

Citește și: A apucat doar să mai strige. Șeful Salvamont Predeal ar fi suferit un infarct după ce a fost atacat de urs chiar pe stradă

În prezent, urșii reprezintă o amenințare reală pentru viața oamenilor din zonele montane, iar pagubele produse de aceștia sunt din ce în ce mai frecvente. Doar anul trecut, în județul Brașov, urșii au provocat pagube de aproape un milion de lei. În urma tragediei din 2024, când o tânără de 19 ani a fost ucisă de un urs pe Jepii Mici, legea vânătorii a fost modificată, iar vânătorii au primit dreptul de a ucide până la 426 de urși, în special pe aceia care reprezintă un pericol direct pentru comunități.

Deși estimările actuale sug că în România ar trăi aproximativ 8.000 de urși, specialiștii afirmă că numărul real ar putea fi mult mai mare, notează observatornews.ro. În acest context, autoritățile sunt în alertă și continuă să monitorizeze cu atenție populația de urși din regiunile montane.