Endometrioza, desi o afectiune foarte raspandita in randul femeilor de peste 16 ani, nu este foarte cunoscuta, iar doua din trei femeile cu aceasta boala sunt diagnosticate gresit sau foarte tarziu.
Mucoasa care se afla in interiorul uterului se numeste endometru si este eliminata prin menstruatie. Endometrioza este migrarea endometrului in zone externe uterului: la nivelul trompelor uterine, al ovarelor, pe intestine, pe peretele abdominal sau in vezica urinara.
Rareori, poate aparea pe plamani, pe ficat sau in creier.
• Endometrioza este a 2-a cea mai raspandita boala ginecologica
• 1 din 10 femei aflata la varsta reproductiva sufera de Endometrioza
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
• Endometrioza reprezinta una din cauzele de infertilitate
• Diagnosticul este in general tardiv- mai mult de jumatate din cazurile de endometrioza severa sunt diagnosticate dupa mai mult de 7 ani si dupa 8 consulturi medicale in medie. Echipa multidisciplinara coordonata de Dr. Ion Iont cu peste 10 ani de experienta in diagnosticarea si tratarea endometriozei ajuta la diagnosticarea mai rapida, putand interveni inca din faze incipiente ale bolii.
• Exista o petitie pentru a declara Endometrioza boala cronica> petitia „Endometrioza boala cronica” a reusit sa stranga cele 10.000 de semnaturi necesare includerii acesteia pe lista bolilor cronice, formarea de echipe interdisciplinare (ginecolog, chirurg colo-rectal, urolog), specializate în chirurgia endometriozei în cadrul spitalelor; decontarea tratamentelor si a investigațiilor necesare (RMN cu protocol de endometrioza, Hidro Colo CT), atât la stat cat si la privat.