După decesul Alexandrei Ivanov, Spitalul Județean din Botoșani a luat mai multe măsuri disciplinare. Asistenta medicală din tura respectivă a primit o sancțiune salarială pe trei luni, dar infirmiera nu a fost sancționată administrativ. În cazul medicului Mariana Pitrop, Comisia de disciplină a recomandat desfacerea contractului de muncă, iar această decizie a fost pusă în aplicare pe 22 august 2023.
Medicul acuzat de uciderea Alexandrei Ivanov va primi despăgubiri din partea Spitalul Județean din Botoșani
Medicul Mariana Pitrop a contestat decizia spitalului în instanță, iar Tribunalul Suceava i-a dat câștig de cauză. Potrivit botosaninews.ro, Spitalul Județean din Botoșani a fost obligat să îi plătească despăgubiri egale cu salariile și alte drepturi de care ar fi beneficiat în perioada suspendării contractului de muncă, între 22 august și 20 octombrie 2023.
„În ceea ce o privește pe infirmiera din tura de gardă nu s-a luat nicio măsură din punct de vedere administrativ. În ceea ce o privește pe asistenta din garda din 18 august, aceasta a primit o sancțiune cu diminuarea salariului pe o perioadă de trei luni. Potrivit raportului de cercetare disciplinară, în privința doamnei doctor din garda din 18 august, propunerea comisiei de disciplină a fost desfacerea contractului individual de muncă al doamnei doctor”,
a declarat managerul Spitalului Județean Mavromati într-o conferință de presă.Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
Ce a relevat autopsia în cazul Alexandrei Ivanov
Alexandra Ivanov, mamă a trei copii, a murit pe 18 august 2023 după ce a fost lăsată timp de șapte ore în stare critică, fără intervenție medicală adecvată. Tânăra ajunsese la spital cu dureri și sângerări cauzate de o sarcină care se oprise din evoluție. Ultimul său mesaj, „Nu am aer”, a devenit simbolul unei tragedii care a scos în stradă zeci de oameni care au cerut să se facă dreptate.
Potrivit monitorulbt.ro, autopsia a dezvăluit că Alexandra a murit din cauza unui edem pulmonar provocat de infecția rezultată din „procesele de putrefacție intrauterină”. Medicii legiști au concluzionat că o intervenție promptă i-ar fi putut salva viața.
Procurorii o acuză pe Mariana Pitrop că nu a intervenit prompt atunci când Alexandra a ajuns la spital. Tânăra se afla într-o situație critică din cauza sarcinii oprite în evoluție, iar lipsa unei intervenții rapide a fost fatală.