Medicul Octavian Juma face previziuni sumbre despre valul șase al pandemiei: „Vom depăşi pragul de 10.000 de cazuri noi pe zi, cu două săptămâni mai devreme decât vârful anunţat”

Author: Andreea Buinoschi
Actualizat: 26 apr 2023, 05:40

Valul șase al pandemiei se pare că începe să își intre pe deplin în drepturi, motiv pentru care medicul Octavian Juma face o previziune sumbră. Acesta a anunțat că, din cauza numărului mare de infectări, vârful va fi atins mai devreme decât se anticipa.

Medicul Octavian Jurma a vorbit despre valul șase al pandemiei care a început deja. Acesta susține că vârful va fi atins, de data aceasta, chiar cu două săptămâni mai devreme decât s-a crezut inițial, iar spitalele ar urma să se umple de pacienți chiar din zilele următoare.

Valul șase al pandemiei pune stăpânire pe România mai devreme

Medicul Octavian Jurma a mai declarat că cei mai vulnerabili rămân, în continuare, copiii. Mai mult decât atât, acesta a mai declarat că varianta BA5 este extrem de contagioasă și că, dacă școlile ar fi fost deschise, numărul infectărilor ar fi fost mult mai mare.

„Săptămâna această, probabil chiar mâine 26 iulie 2022, vom depăși pragul de 10,000 de cazuri noi pe zi, cu 2 săptămâni mai devreme decât vârful anunțat în cel mai pesimist scenariu prezentat de guvern. Media numărului de cazuri noi în această săptămâna va fi în jurul a 9,000 de cazuri pe zi.

În fața acestei avalanșe de infectări, retorica oficială se va muta de la minimizarea valului («vom avea un minival») pe minimizarea bolii – «este mult mai blanda, doar o gripă sau răceală ușoară».

Citeste si: Bilanț coronavirus 26 iulie 2022: Cifrele o iau razna! Cel mai mare număr de infectări din ultimele 5 luni! Numărul de decese e și el mare!

[Sursa: Istock]

Nu înțeleg de ce autoritățile continuă să nege riscurile infectării și să vorbească despre pandemie la timpul trecut și despre o boală sistemică ca de o simplă răceală. Este un discurs negationist menit să prevină comportamentul preventiv care este probabil văzut că un pericol pentru economie de către decidenți. Din păcate aceste greșeli și falsuri repetate erodează încrederea în competența și/sau buna credință a guvernului”, a scris acesta în mediul online.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Medicul susține că valul șase este prezent în țara noastră de opt săptămâni

Medicul Octavian Jurma a continuat, menționând că nu se pune problema ca valul șase să înceapă, deoarece acesta este, deja, prezent de opt săptămâni. De asemenea, acesta susține că mutațiile pe care le dezvoltă virusul sunt din ce în ce mai periculoase.

„Așadar:

– Pandemia nu s-a terminat nici în 2021 nici în 2022 și nu se va termina prea curând, dimpotrivă vedem debutul altor pandemii datorită scăderii imunității populației în urma infectarilor repetate pe fondul lipsei de măsuri de prevenție în majoritatea țărilor occidentale.

– Valul 6 nu va începe în curând, valul 6 a început acum 8 săptămâni și continuă să crească accelerat. Spre comparație, valul 5 Omicron-BA1 a avut vârful la 6 săptămâni de la debutul fazei ascendente.

Citeste si: România, lovită de valul 6 al pandemiei. Noua variantă Covid este rezistentă la antivirale și anticorpi

– Nu avem nici un semn că virsul devine mai blând cu fiecare val, dimpotrivă. E adevărat că prima varianta de Omicron, BA1, a fost mai ușoară decât Delta pentru că provenea din Alpha, însă noile variante s-au dovedit progresiv mai severe. Astfel BA2 a fost ceva mai severă decât BA1, iar BA5 este mai severă decât BA2. BA.2.75 (“centurion”) care se răspândește rapid în lume este de asemenea aparent mai severă decât BA5 și avem deja versiuni care “descoperă” mutațiile care au făcut din Delta cea mai severea varianta de până acum”, a mai scris Octavian Jurma.