Medicul Valeriu Gheorghita, declaratii despre noua varianta E484K a coronavirusului! Ar putea sa reduca eficienta vaccinului anti-COVID-19?

Autor: Ana Filip
Actualizat: 07 apr 2021, 14:48
Medicul Valeriu Gheorghita a facut declaratii despre noua mutatie a coronavirusului.
Sursa: Facebook

Coordonatorul campaniei de vaccinare antiCOVID-19, medicul Valeriu Gheorghita a vorbit despre noua varianta E484K a coronavirusului.

De curand, medicul Valeriu Gheorghita, seful campaniei de vaccinare anti-COVID-19 din Romania, a explicat ce se intampla cu aparitia noii variante E484K a coronavirusului, ce este intalnita atat la tulpina din Marea Britanie, cat si la cea sud-africana.

Valeriu Gheorghita, despre noua varianta E484K a coronavirusului

Medicul Valeriu Gheorghita a precizat faptul ca noua varianta E484K a coronavirusului ar putea sa reduca eficienta vaccinului anti-COVID-19, insa cu toate acestea, a indemnat populatia sa nu se panicheze si sa nu cada prada fricii.

"În primul rând mutația E484K este o mutație care se regăsește și pe tulpina braziliană și pe tulpina sud-africană. Este adevărat că aceste două tulpini au o rezistență față de vaccinurile disponibile la acest moment.
Este vorba despre o eficacitate ușor mai redusă a vaccinurilor disponibile la acest moment, dar datele care provin din SUA, cel puțin pentru vaccinul de la Pfizer, arată că la 6 luni de la doza de rapel eficacitatea acestui vaccin și eficiența care este validată în viața de zi cu zi se păstrează la peste 91%,

fiind inclusiv protecție față de aceste variante noi.

Lucrurile nu trebuie să ne sperie sau să intrăm în panică. Este de subliniat cursa contra cronometru față de care noi ne aflăm în lupta cu acest virus. Cu cât un număr mai mare de persoane se vor vaccina în perioada următoare, la nivel global, cu atât numărul de infectări se va reduce semnificativ și probabilitatea acestui virus de a căpăta și de a acumula noi mutații va scădea considerabil", a
spus Valeriu Gheorghita in cadrul unei emisiuni TV, potrivit bzi.ro

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Cum putem evita aparitia noilor mutatii ale virusului?

Valeriu Gheorghita, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID din Romania, a explicat modul in care apar noile mutatii ale virusului SARS-CoV-2, precizand ca virusul este supus unei presiuni de selectie atunci cand se transmite de la o persoana la alta. Astfel, virusul e adapteaza la raspunsul imun al fiecuri organism in parte, incercand sa se transmita mai departe la alte persoane.
Medicul a mai sustinut si faptul ca singura cale prin care putem limita pe cat posibil apariția de noilor mutatii virale si sa nu oferim sansa acestei tulpini care circula deja sa acumuleze noi variante, este sa ne protejam

prin vaccinare și prin respectarea măsurilor de igiena.

"Mutația se generează prin circulația virusului. Este o presiune de selecție la care acest virus este supus, ori de câte ori face un pas de al o persoană la o altă persoană. El se va adapta în fața răspunsului imun și va încerca să scape. Cum? Realizând mutații care să ăl scape de acțiunea și efectul neutralizant al anticorpilor.


Singura modalitate prin care putem controla apariția de noi variante virale, să nu îi mai dăm posibilitatea acestei tulpini circulante să cumuleze noi variante este să ne protejăm cât mai mulți dintre noi. Pe de-o parte prin vaccinare, iar pe de altă parte respectând măsurile de protecție.
Trebuie să accelerăm campania de vaccinare, oamenii trebuie să înțeleagă cât de importantă este vaccinarea, pentru că altfel, s-ar putea ca în următoarele luni să ajungem să nu mai avem eficiența pe care ne-am dorit-o de la vaccin. Ceea ce nu este de dorit pentru nimeni, pentru că așa nu vom putea să controlăm această pandemie", a mai spus Valeriu Gheorghita, potrivit bzi.ro

Citeste si: Ce se va întâmpla cu vaccinul AstraZeneca? Valeriu Gheorghiță: „Se poate ajunge la orice scenariu.”

Citeste si: Valeriu Gheorghiță, precizări despre masa de Paște în familie. În ce condiții sunt sigure aceste reuniuni?