Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID a românilor, a vorbit despre rezultatele favorabile ale programului de imunizare al populației.
Valeriu Gheorghiță, despre vaccinarea din România
Medicul militar Valeriu Gheorghiță a făcut noi declarații despre campania de vaccinare națională anti-COVID, pe care specialistul o numește „un succes pentru România”.
Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID consideră că statul român nu trebuie să se raporteze la numărul de persoane care s-au imunizat împotriva virusului venit din China în celelalte țări europene, ci la rata de vaccinare din România.
Citeste si: Se va renunța la certificatul verde! Alexandru Rafila a spus exact când nu va mai fi nevoie de el
„Dacă ne raportăm la rata de vaccinare din țările vest europene, Portugalia sau Danemarca, este evident că suntem la o rată de vaccinare insuficientă.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
Citește și: Pensionarele vor primi 375 de lei, pe lângă pensie, în luna decembrie. Cine beneficiază de această sumă?
Dacă ne raportam la rata de vaccinare din România, cu ceea ce se întâmplă ca program de vaccinare în România, cu ceea se s-a întâmplat cu vaccinarea HPV în 2009 și cu alte programe naționale de vaccinare, în acest moment, având o rată de vaccinare de peste 50% din populația adultă este un success pentru România.
Dar vorbim de compararea cu noi și nu cu alte țări.
Valeriu Gheorghiță, despre scurtarea perioadei de carantinare în cazul infectărilor cu Omicron
În prezent, persoanele infectate cu Omicron sunt obligate să stea în izolare timp de 5 zile, față de 2 săptămâni, cum era înainte de noile reguli impuse de autorități.
„La varianta Omicron, persoanele care fac infecția în urma unei expuneri o fac în primele 5 zile, indiferent dacă sunt sau nu vaccinate. După un contact cu risc infecțios, o persoană se va infecta la 5 zile.
Sunt diferențe de evoluție a infecției cu SARS-CoV 2 la o persoană vaccinată, față de una nevaccinată și de susceptibilitate la infecție. O persoană vaccinată cu doza completă și doza booster are o susceptibilitate de 2 ori mai redusă să se infecteze.”, a completat medicul militar.