Medicul Valeriu Gheorghiță spune când va fi atins vârful valului patru al pandemiei. Cum vor arăta sărbătorile de iarnă

Autor: Loredana Dobre
Actualizat: 04 aug 2022, 02:50

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare

Coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță, a vorbit despre momentul când țara noastră va atinge vârful celui de-al patrulea val al pandemiei de coronavirus.

Medicul Valeriu Gheorghiţă a explicat marți, în cadrul unei conferințe de presă, că România ar putea ajunge curând la un platou, ceea ce înseamnă că vârful valului patru al pandemiei a fost atins, iar numărul cazurilor noi de coronavirus nu va mai crește semnificativ de la o zi la alta, ci va stagna, ca ulterior să scadă. 

Cum vor arăta sărbătorile de iarnă în valul patru al pandemiei

Totuși, el atrage atenția că un platou la peste 15.000 de persoane infectate cu SARS-C-oV-2 este mult prea mare, iar numărul de cazuri grave va fi în continuare crescut şi va depăşi capacitatea sistemului medical. În ce privește sărbătorile de iarnă, medicul Valeriu Gheorghiță susține că în funcție de modul în care aleg românii să se protejeze de Covid-19 acestea vor putea arăta mai aproape de normal.

Citeste si: Elevii vor ca instituțiile școlare să decidă singure dacă se închid sau nu când incidența depășește șase cazuri la mia de locuitori: „Nu transformați școlile în paturi de ATI”

  „Dinamica numărului de cazuri este greu de estimat în această perioadă pentru că depinde foarte mult de măsura în care reuşim să respectăm măsurile care au ca obiectiv limitarea răspândirii infecţiei şi măsura în care vom reuşi să ne vaccinăm într-un număr mai mare.

Din ceea ce am observat în datele raportate zilnic, nu este exclusă posibilitatea să ne apropiem deja de un platou, însă, chiar şi în felul acesta, un platou la peste 15000 de cazuri este mult prea mare pentru că evident numărul de cazuri grave va fi atât de crescut încât va depăşi capacitatea sistemului medical.

Trebuie să reducem numărul de cazuri noi prin măsurile deja cunoscute şi prin vaccinare, să reducem numărul de cazuri grave şi acest lucru se poate face pe de o parte prin vaccinare, pe de altă parte, printr-o monitorizare corectă

pacienţilor care se află acasă să nu întârzie prezentarea la medic şi să ţină legătura cu medicii de familie”, a explicat coordonatorul campaniei de vaccinare. 

Citeste si: Incidenţa în Bucureşti continuă să crească alarmant în fiecare zi. Marți, 12 octombrie, a ajuns la 14,71 la mie

Medicul Valeriu Gheorghiță face un apel la responsabilitate și spune că în funcție de modul în care aleg românii să gestioneze mai departe valul patru al pandemiei, aceștia vor avea parte de sărbători de iarnă care să arate firesc, ca în anii

precedenți.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

„Depinde de cât de mult ne vom implica fiecare dintre noi. Este evidentă, pe de o parte, vorbim de rolul autorităţilor, dar pe de altă parte este important ca oamenii să se informeze din surse oficiale şi să înţeleagă că doar prin respectarea măsurilor igienico-sanitare şi prin

vaccinare, având exemplul celorlalte ţări, putem să ţinem sub control efectele negative ale acestei pandemii şi aici mă refer la numărul de cazuri grave şi la spitalizări şi evident la decese”, a spus medicul Valeriu Gheorghiță.

Record absolut de infectări cu Covid-19 în România 

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat că în ultimele 24 de ore s-au înregistrat 16.743 de cazuri noi de COVID-19, 442 de decese, în timp ce alte 1.667 de persoane infectate cu coronavirus se află la Terapie Intensivă.

Citeste si: Care sunt primele simptome de COVID-19 la copii. Când ar trebui să-i ducă părinții de urgență la spital

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 17.141. Din totalul pacienților internați, 467 sunt minori, 428 fiind internați în secții și 39 la ATI.

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 442 decese. Din totalul de 442 pacienți decedați, 397 erau nevaccinați și 45 vaccinați. Cei 45 de pacienți decedați vaccinați aveau vârste cuprinse între 49 și 91 de ani. 44 dintre pacienții decedați vaccinați prezentau comorbidități, iar unul nu a avut comorbidități declarate. Până astăzi, 40.071 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

 

SURSE: News.ro