Meditatia: definitie, beneficii si sfaturi pentru relaxarea trupului si a mintii

Author: Silviu Bunea
Actualizat: 23 iul 2018, 16:16

Meditatia reprezinta, daca te-ai intrebat de multe ori ce este dar nu ai avut timp sa cercetezi, pana acum, un proces de linistire a mintii, in urma caruia apare o stare de relaxare pura – o relaxare mentala si o relaxare fizica.

Scopul meditatiei este de a obtine o stare interioara de constientizare. Starea respectiva de constientizare ii permite persoanei care mediteaza sa se dezvolte din punct de vedere personal si spiritual.

Beneficiile meditatiei

Meditatia are nenumarate beneficii pentru trup si suflet. In primul rand, meditatia iti permite sa te reconectezi cu tine, din trei perspective: mentala, emotionala si fizica. Meditatia te ajuta sa te relaxezi, sa uiti de stres si de anxietate. O repriza de meditatie iti permite sa atingi pacea interioara. Totodata, meditatia te face mai productiv si mai eficient. Prin intermediul meditatiei te vei putea concentra mai usor, astfel incat sa ajungi rapid la rezultatele dorite, fara sa depui un efort foarte mare. Cu alte cuvinte, meditatia iti va permite sa te cunosti mai bine si sa-ti descoperi, cu adevarat, potentialul.

Cum se mediteaza

Exista mai multe tipuri sau tehnici de meditatie, cum ar fi meditatia transcendentala, meditatia midfulness, meditatia de relaxare, meditatia Qi Gong sau meditatia Kundalini.

Ca sa intelegi care tehnica de meditatie ti se potriveste cel mai bine, iti recomandam sa descoperi singur (sau singura), citind cat mai multe lucruri despre cat mai multe tipuri. Si, bineinteles, sa incepi sa practici meditatia.

Meditatia pentru incepatori

Meditatia este considerata drept o terapie pentru suflet. Este ideala pentru linistea sufletului si relaxarea mintii. Daca, pana in prezent, nu ai mai meditat, te sfatuim sa te incepi cat mai repede. Si, in scurt timp, o sa observi toate beneficiile meditatiei. Ca sa te ajutam sa te apuci sa meditezi, am pregatit mai multe recomandari pentru tine, pe care poti sa le parcurgi in continuare.

Asa cum am scris mai sus, exista o meditatie de relaxare, una transcendentala si multe altele. Este important sa alegi, dintre meditatiile de relaxare si celelalte tipuri, exact pe aceea care ti se potriveste cel mai bine. Pentru inceput, ca sa-ti fie mai usor, ai putea sa incepi cu meditatia care se bazeaza pe numaratul respiratiilor. O poti pratica oriunde, chiar si pe scaunul de masaj aflat in livingul casei tale (daca nu ai un astfel de obiect, gasesti aici scaune de masaj la preturi avantajoase). Ce poate fi mai frumos decat niste clipe de relaxare acasa?

Meditatia bazata pe numaratul respiratiilor functioneaza astfel:

- te asezi turceste sau pe spate, astfel incat coloana vertebrala sa fie perfect dreapta;

- te apuci sa respiri, inspirand pe nas si expirand pe gura;

- fiecare respiratie este obligatoriu sa aiba acelasi ritm;

- cand expiri prima ora numeri „unu”, cand respiri a doua oara numeri „doi” si asa mai departe;

- cand ajungi cu numaratul la cinci, reincepe cu unu.

Orice incepator in ale meditatiei este bine sa o practice in fiecare zi. „Meditatia zilei” te va ajuta sa ai o stare de spirit foarte buna. Ca novice, vei simti, foarte rapid, beneficiile „terapiei pentru suflet” asupra organismului tau. Te vei simti mai relaxat, mai productiv si vei reusi sa dormi mai bine. Totodata, vei reusi sa-ti imbunatatesti relatiile cu ceilalti oameni. Tot ce trebuie sa faci este sa meditezi zilnic, timp de 15-20 de minute.

Ca practicant incepator de meditatie, o sa-ti fie greu, in primele sedinte, sa iti golesti mintea si sufletul de emotii si ganduri. Asadar, daca tot vei avea dificultati sa iti „calmezi” mintea, macar gandeste-te la ceva frumos, cum ar fi niste imagini relaxante. Cand meditezi, asculta si niste muzica meditativa. Te va ajuta sa intri in armonie cu tine, ca intreg.

 

 

Taguri:

Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.