Ceea ce își dorea cu adevărat César era să plece din Cuba. Un barman care se lupta pentru a se descurca în Havana, a încercat anul trecut să ajungă la Miami cu o barcă șubredă, dar a fost nevoit să renunțe când a fost interceptat de Paza de Coastă americană.
El pregătește acum o a doua încercare de evadare: cu un zbor direct spre Moscova. Biletul său a fost plătit de un recrutor rus, dar, cu toate acestea, vine cu un preț mare: Ca parte a înțelegerii, el va trebui să se înroleze în armata rusă și să lupte în
"Dacă acesta este sacrificiul pe care trebuie să îl fac pentru ca familia mea să meargă înainte, îl voi face", a declarat César, care a împlinit 19 ani anul acesta și al cărui nume a fost schimbat pentru a-i proteja identitatea.
"Poți fi fizician nuclear și totuși să mori de foame aici", a spus el. "Cu salariul meu actual abia dacă pot cumpăra lucruri de bază, cum ar fi hârtia igienică sau laptele".
Vestea despre luptătorii cubanezi din Ucraina a apărut pe prima pagină a ziarelor din întreaga lume la începutul acestei luni, când Havana a anunțat că a arestat 17 persoane pentru implicarea într-o rețea de trafic de persoane care recruta tineri pentru a lupta pentru Rusia.
Vestea a ridicat întrebări cu privire la gradul de cooperare dintre cei doi aliați din timpul Războiului Rece și dacă încep să apară fisuri în sprijinul Havanei pentru invazia Rusiei.
Conversațiile cu cubanezii din Cuba și Rusia dezvăluie o altă față a poveștii: cea a unor tineri disperați care văd în înrolarea în armata rusă ca pe cea mai bună șansă la o viață mai bună- chiar dacă nu toți par să știe în ce se bagă.
Un recrut în vârstă de 40 de ani din orașul rusesc Tula, pe care îl vom numi Pedro, a declarat că i s-a promis o slujbă de șofer "pentru muncitori și materiale de construcții", dar la sosirea în Rusia a fost pregătit pentru luptă, cu arma în mână.
"Am semnat un contract cu diavolul", a spus el, amintindu-și momentul în care s-a înrolat. "Iar diavolul nu împarte dulciuri".
Aliați în Războiul Rece
Până de curând, Havana- deși oficial neutră în ceea ce privește Ucraina- nu a făcut niciun secret din faptul că s-a alăturat Moscovei în ceea ce a numit confruntarea sa cu "imperiul yankeu". Regimul Castro este dependent de Rusia pentru combustibil ieftin și alte ajutoare. Dar, spre deosebire, de exemplu, de Coreea de Nord, nu are prea multe de oferit în schimb, în afară de loialitatea diplomatică.
De când Kremlinul și-a lansat asaltul pe scară largă anul trecut, țările au făcut schimb de vizite ale unor șefi de stat major.
Criticii au avertizat că, păstrând tradiția sovietică, Cuba ar putea trimite trupe pentru a ajuta la lupta împotriva cauzei Moscovei. Aceștia amintesc de o vizită în luna mai a atașatului militar cubanez în Belarus, în care "instruirea personalului militar cubanez" a fost pe primul loc pe ordinea de zi, și de o călătorie la Moscova a ministrului cubanez al apărării câteva săptămâni mai târziu pentru a discuta "o serie de proiecte tehnice militare". Dar nu a existat nicio dovadă de implicare directă.
Reprimarea rețelei de recrutare de către Havana a urmat publicării unui interviu pe YouTube la sfârșitul lunii august, în care doi cubanezi în vârstă de 19 ani susțineau că au fost ademeniți în Rusia pentru locuri de muncă lucrative în domeniul construcțiilor, pentru a fi apoi trimiși în tranșeele din Ucraina. Aceștia au declarat că au fost bătuți, că au fost înșelați și că au fost ținuți în captivitate.
Ministerul cubanez de externe a promis că va acționa "energic" împotriva eforturilor de a-i atrage pe cubanezi să se alăture efortului de război al Rusiei, adăugând: "Cuba nu face parte din conflictul din Ucraina".
Schimbarea de ton de la Havana sugerează că recrutarea cubanezilor prin canale informale a "atins un punct sensibil", a declarat Christopher Sabatini, cercetător senior pentru America Latină la Chatham House.
"Cuba și Uniunea Sovietică au luptat cot la cot în Angola și în alte locuri, dar din motive ideologice", a spus el. "Acum s-a redus la cei mai urâți și mercenari termeni, dându-i o calitate tranzacțională care contravine unor decenii de prietenie".
În noiembrie 2022, președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret prin care oferea o naturalizare accelerată străinilor care s-au înrolat ca soldați contractuali. "Cu toții primim cetățenia rusă", i-a trimis un recrut un mesaj acestui reporter. În acea săptămână, el și alții au declarat pentru POLITICO, aproximativ 15 recruți, dintre care unii se aflau în Rusia de doar câteva luni, au primit personal pașapoartele de la guvernatorul local.
Cu pierderi grele în Ucraina, Rusia "are nevoie de carne de tun", a declarat Pavel Luzin, cercetător senior la Center for European Policy Analysis (CEPA). El a adăugat că majoritatea recruților străini provin din țări din Asia Centrală și Africa, Siria și Afganistan.
Nu este clar exact câți cetățeni străini s-au alăturat rândurilor Rusiei. Dar Luzin spune că numărul lor limitat servește în principal pentru a stimula povestea Rusiei că are sprijin internațional pentru războiul său.
"Fără să vorbească limba, fără să cunoască terenul local sau fără să aibă o pregătire adecvată pentru războiul modern, vor fi uciși rapid și asta este tot", a spus el.
Înscrierea în cadrul celui de-al 106-lea
Pentru majoritatea cubanezilor cu care POLITICO a vorbit, implicarea lor în armata rusă a început la sfârșitul anului 2022, când cineva care folosea numele Elena Shuvalova a început să posteze pe paginile de socializare care îi vizau pe cubanezii care doreau să plece în străinătate sau care se aflau deja în Rusia.
O postare arăta o femeie cu fustă lungă în fața unei mașini decorate cu un steag cubanez și un "Z", simbolul pro-război al Rusiei. În textul însoțitor, Shuvalova oferea un contract de un an cu armata rusă, "ajutor" pentru examenele de limbă și testele medicale necesare și "legalizare expresă în termen de două zile".
Plata a constat într-un ajutor unic de 195.000 de ruble (aproximativ 2.000 de dolari), urmat de un salariu lunar de 204.000 de ruble (2.100 de dolari). Prin comparație, PIB-ul mediu al Cubei pe cap de locuitor în 2020 era de 9.500 de dolari pe an.
Dintre cei patru recruți care se află în prezent în Rusia și care și-au împărtășit poveștile cu POLITICO, trei au spus că au fost aduși cu avionul din Cuba în această vară. Acasă, ei lucrau în domeniul ospitalității, al învățământului și al construcțiilor. Unul dintre ei a spus că avea un trecut militar profesionist. Alți doi au efectuat doi ani de serviciu militar obligatoriu standard.
Citește și: UE sub presiune pentru a remedia lacunele din domeniul gazelor rusești
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
Citește și: Recesiunea Economică: Ce Este și Cum Ne Afectează
Citește și: Inflația: Ce Este și Cum Ne Afectează Economia