Mergi la gratar? Zonele de picnic, controlate in perioada minivacantei de 1 Mai

Editor: Alina Dirdala Autor: A.D.
Actualizat: 27 feb 2017, 02:40

Zonele amenajate pentru activitati de picnic, zonele neamenajate, cunoscute ca zone de picnic si cele turistice vor fi controalate in perioada minivacantei de 1 Mai.

Echipe mixte formate din reprezentanti ai Ministerului Mediului, Garzii de Mediu, Politiei Locale si Jandarmeriei vor fi prezente pentru a se asigura ca totul este in ordine. Controalele si inspectiile pentru monitorizarea activitatilor de picnic si a modului de aplicare a Legii 54/2012- Legea picnicului au fost dispuse de ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice, Attila Korodi, si vor avea loc in perioada 1-4 mai, in contextul deschiderii sezonului turistic si a minivacantei de 1 Mai.

" Astfel, in aceasta perioada, echipe mixte formate din comisari ai Garzii Nationale de Mediu, reprezentanti ai Politiei Locale si ai Jandarmeriei vor desfasura actiuni de patrulare in zonele special amenajate pentru activitati de picnic, in zonele neamenajate, cunoscute ca zone de picnic, dar si in zonele turistice si in zonele de afluenta publica consacrate, pentru a asigura respectarea prevederilor legale", se arata intr-un comunicat de presa al Ministerului Mediului, transmis miercuri agentiei Mediafax.

Controale in zonele de picnic au avut loc si in perioada Pastelui, respectiv din 19 pana in 22 aprilie, in urma carora au fost aplicate avertismente verbale unor persoane fizice si au fost transmise atentionari catre primarii si autoritatile locale, referitoare la obligatiile care le revin potrivit Legii picnicului, a precizat sursa citata.

Potrivit Legii 54/2012, activitatile de picnic pot fi organizate numai in zone special amenajate sau in zone indicate pentru picnic, care apartin domeniului public sau privat al statului si unitatilor administrative-teritoriale, zone in care exista utilitati si facilitati pentru desfasurarea unor astfel de activitati

si este permisa aprinderea focului.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Organizarea activitatilor de picnic in alte zone decat cele special amenajate sau indicate se sanctioneaza cu amenda cuprinsa intre 1.000 si 3.000 de lei. In zonele amenajate pentru picnic, cetatenii trebuie sa respecte mai multe reguli, printre care: pastrarea curateniei si aruncarea deseurilor doar in containerele special amenajate; aprinderea focului doar in locurile special amenajate, supravegherea arderii si stingerea jarului dupa incheierea activitatii; folosirea toaletelor ecologice, parcarea autovehiculelor doar in zonele amenajate in acest scop, pastrarea linistii si

ordinii publice.

De asemenea, cetatenii trebuie sa nu polueze cursurile de apa, sa nu arunce la intamplare tigari, chibrituri sau obiecte aprinse, sa nu spele obiectele folosite la picnic in apele din vecinatatea zonei special amenajate si sa nu distruga amplasamentul sau cadrul natural. Nerespectarea acestor obligatii constituie contraventie, pentru care pot fi date amenzi intre 100 si 5.000 de lei.

 

 

Taguri: