Mergi la piscină în această vară? Iată la ce riscuri te expui? Un medic dermatolog atrage atenţia: "Acestea sunt bolile de piele care..."

Author: Marina Ionescu
Actualizat: 27 iul 2022, 15:30
Românii trebuie să aibă mare grijă dacă merg la piscină
Sursa: PixaBay

Pe timpul verii, românii preferă să meargă la piscină sau la ștrand să se răcorească, însă puțini sunt cei care știu riscurile la care se expun.

În ultimele zile, canicula le-a dat mari bătăi de cap românilor. Astfel, aceștia au decis să meargă la piscină sau ștrand, însă, uneori, aceste locuri pot fi o sursă de microbi care te pot îmbolnăvi.

La ce riscuri te expui cand mergi la piscina
[Sursa: PixaBay]

Citeste si: Noua tulpina Lambda a coronavirusului, identificata initial in America De Sud, a ajuns si in Europa! Ce avertisment au lansat specialistii OMS!

Românii trebuie să aibă mare grijă dacă merg la piscină

Medicii îi averizează pe români să aibă mare grijă dacă merg la piscină, pentru că anumite boli pot fi produse sau agravate de apa din piscina.

„Piscinele se clorinează și de aici rezultă probleme cutanate, date în primul rând de iritația de la clor și apoi infecții pe care le putem lua a nivel cutanat, de la ciuperci, dermatofiții până la inclusiv tricomonas vaginalis.

Se pot agrava anumite suferințe dacă există interacțiunea dintre clor și dermatita atopică”, spune medicul dermatolog Olga Simionescu.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Veste bună pentru pensionarele din țară! Care sunt veniturile nepermanente care se vor adăuga la pensie

Citeste si: OFICIAL! Ce riscuri pot provoca vaccinurile împotriva Covid-19? Iată ce avertisment va apărea pe prospectul vaccinurilor Pfizer și Moderna. Este de necrezut!

Afectiunile dermatologice cele mai frecvente sunt:

  • Granulomul este o afecțiune rară provocată de bacteriile de la piscină. Apare în zona genunchiului și este de natură cronică. Granulomul de piscină poate să apară frecvent la cei care fac baie în piscine cu apă încălzită, în râuri, lacuri. Apare la orice vârstă și se produce în zona unei mici leziuni cutanate preexistente. Primele semne ale granulomului de piscină sunt apariția unor papule violacee care pot evolua spre ulcerație, perioada de incubație fiind de câteva săptămâni.
  • Furuncul – poate fi foarte ușor transmis prin stafilococii prezenți în apa piscinelor. La nivelul piciorului își pot face apariția și verucile, respectiv niște negi dureroși care trebuie cauterizați.
  • O altă boală de piele luată din apă ștrandurilor și a piscinelor este pitiriazisul, manifestat prin pete mici, cafenii, apărute la nivelul trunchiului, potrivit RomâniaTV.

Citeste si: Simptomele COVID-19 s-au schimbat! Cum îți dai seama dacă te-ai infectat cu varianta Delta a coronavirusului? 3 semne care nu trebuie ignorate

  • Persoanele care suferă de acnee vulgară pot prezenta o agravare a leziunilor, din cauza clorului folosit la dezinfectarea apei din piscină.
  • Dermatofiția piciorului poate să apară la nivelul spațiului interdigitoplantar sub forma unui prurit accentuat de căldură și de suprainfecția bacteriană. Boala afectează în special bărbații adulți.
  • conjunctivita data de Chlamidia trachomatis se manifesta prin ochi rosu, secretie conjunctivala mucopurulenta unilaterala si are perioada de incubatie 2 – 19 zile.
  • leptospiroza este o afectiune grava care se poate transmite si ea prin apa contaminata din piscine. Are perioada de incubatie de 2 20 zile si se manifesta prin febra, frisoane, insotite de iridociclita, conjunctivita pana la neuropatie periferica si semne de iritatie meningeala. Daca este contactata in timpul sarcinii chiar si in perioada de convalescenta poate cauza avort spontan.